UNA u Bajrakli džamiji: Obeležen Al-kuds dan

Propalestinski događaj koji se održava poslednjeg petka islamskog meseca Ramazana

Autor: Lena Sladojević
05.04.2024. 20:30
  • Podeli:

U Bajrakli džamiji u Beogradu obeležen je Al-Kuds dan, odnosno dan Jerusalima - propalestinski događaj koji se održava poslednjeg petka islamskog meseca Ramazana. Beogradski muftija predvodio je džuma namaz, a veliki broj vernika okupio se da bi izrazio podršku Palestincima. 

Al-Kuds prvi put je održan 1979. godine u Iranu, ubrzo posle iranske revolucije. Danas se tim povodom održavaju skupovi u raznim zemljama muslimanskog sveta, u znak molitve, ali i protesta.

"Više volim da ga zovem ili po Al-Aksi ali to je samo jedan molitveni prostor gde se Bog veliča, svetkuje, svetkovalište, eto to znači. Ta poslednja džuma, to je sabordan ili džumadan u mesecu Ramazanu je godinama, decenijama posvećen kao dan Kudsa. Zato što je prostor, taj grad, to mesto bogom odabrano u zarobljeništvu", kazao je predsednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije Muhamed Hamdi Jusufspahić.

Iz tog razloga su mnogobrojni vernici došli da se pomole, kako za muslimanske svetinje, tako i za njihov narod u Gazi. Kako kažu, pomno prate situaciju tamo i mole se za mir svakodnevno.

Sirijac Akram Meri koji je i sam osetio rat na svojoj koži u rodnom Damasku, istakao je da je najvažnije živeti u slozi i da ne treba praviti razlike, ko je hrišćanin, ko musliman, odnosno jevrej.

"U Siriji živeli smo uvek u harmoniji, u slozi, i hrišćani, i pravoslavci, katolici, jevreji, muslimani. Ja u Damasku u školi pet godina nisam znao da je moj drug hrišćanin. Tako je celo to područje živelo, dok nije osnovan taj rat u srcu arapskog sveta", rekao je on.

"Mi sve svoje posvećujemo Bogu, a hoćemo da spomenemo narod Palestine koji zaista pati i on kroz tu svoju patnju, nailazi na svoju putnju gde se više nikome od stvorenja ne obraća, ovim ih je Bog naučio da se samo njemu obraćaju i on će dati pomoć. Mi treba da smo sa njima", istakao je Jusufspahić.

I ne samo u Beogradu, širom sveta, a posebno u starom delu Jerusalima, odnosno u Al-Aksi, veliki broj vernika se okupio, kako bi se molio na Al-Kuds dan za mir u Gazi. Sabiraju se samo sa jednom nadom - da se rat završi. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()