Istekao rok za predaju lista: U političku trku ulaze i stranke koje bojkotuju izbore u Beogradu

Kako je utvrđeno Rokovnikom za sprovođenje izbornih radnji, 17. maj je rok kada treba da se utvrde i objave zbirne izborne liste

13.05.2024. 17:22
  • Podeli:
Tan2023-12-1710333328_7 izbori glasanje beograd foto vladimir šporčić-657f0935f4017.webp Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Rok za predaju izbornih lista za lokalne izbore raspisane za 2. jun je istekao, a na njima će u Beogradu učestvovati najmanje 11 lista koje su proglašene, a još tri su predate sinoć. Izbori za Skupštinu grada Beograda raspisani su za 2. jun,  a tada će se održati i izbori za 17 gradskih opština. 

Istog dana izbori će biti održani u 66 jedinica lokalne samouprave, među kojima je i 14 gradova u Srbiji. Dok su pojedine stranke ostale pri stavu da bojkotuju izbore u glavnom gradu, one će učestvovati na lokalnim izborima u drugim opštinama i gradovima.

Tako će u Novom Sadu na lokalne izbore izaći Stranka slobode i pravde, SRCE i Novi DSS, koje će učestvovati na izborima i u nekim drugim mestima.

Gradska izborna komisija u Beogradu je do sada od podnetih 14 lista, proglasila 11, a čeka se još proglašenje liste Sava Manojlovića, Saše Radulovića i liste "Mi - glas iz naroda".

Opozicija koja je bila okupljena u koaliciji "Srbija protiv nasilja" kao i koalicija NADA su se posle dužeg razmišljanja podelili na one koji učestvuju i na one koji su tvrdili da neće izaći na izbore.

Posle više razgovora sa predsednicom Narodne skupštine Anom Brnabić o poboljšanju izbornih uslova, koji su počeli 1. aprila, Demokratska stranka, PSG, Zeleno-levi front, Novo lice Srbije, Narodni pokret Srbije, Ekološki ustanak su odlučili da nastave razgovore i izađu na lokalne izbore pod sloganom "Biram borbu", što je značio kraj koalicije "Srbija protiv nasilja".

Stranka slobode i pravde, SRCE i koalicija NADA su tada najavili da neće izaći na predstojeće izbore jer, kako su naveli, "to za njih nisu izbori", ali se to, kako je vreme pokazalo, nije odnosilo na sve opštine i gradove u kojima se oni organizuju.

U međuvremenu se na opozicionoj sceni, kao učesnik izbora, pojavio lider pokreta "Kreni - promeni" Savo Manojlović koji je najavio i kandidaturu za gradonačelnika Beograda. Njegov pokret će nastupiti na izborima i u Novom Sadu i Nišu.

Na izbore u svim gradovima i opštinama lista okupljena oko SNS koja nosi naziv Aleksandar Vučić nastupa u širokoj koaliciji sa više stranaka među kojima su SPS, Zavetnici, SRS, SDPS, JS, PUPS, PS.

Lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" predata je i proglašena prva u Beogradu. Ova izborna lista ima ukupno 110 kandidata za odbornike u Beogradu, a prvi na listi je kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić, a na listi je i ministar finansija Siniša Mali. 

Proglašene su i liste: Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek, Grupa građana: "Ćale, ovo je za tebe - Petar Đurić", grupa građana "Za zeleni Beograd - Kad ne, ako ne sad - Dr Dejan Žujović, i izborna lista 1 od 5 miliona - Beogradski front - Ritam grada - Dušan Teodosijević.

Proglašene su i liste "Biramo Beograd" - Dobrica Veselinović - Miloš Pavlović i "Mi, snaga naroda", profesora doktora Branimira Nestorovića, lista "Narodna lista - Ključ za pobedu (Narodna stranka - Vladimir Gajić, Nova Srbija - Velimir Ilić, Pokret Živim za Srbiju - dr Jovana Stojković". 

GIK je proglasio i listu „Beograd naš grad“ – Vasilios Proveleggios – Marijana Ivović Vukotić – dr Ferid Bulić – Koalicija SNAGA, listu Unija Roma Srbije - za Beograd i listu Beograd je svet - Stranka pravde i pomirenja - Usame Zukorlić.

Gradskoj izbornoj komisiji u Nišu predato je ukupno 12 izbornih lista, a za sada je proglašeno sedam lista, dok njih pet čeka odobrenje GIK-a. 
Za razliku od Niša i Beograda gde ne učestvuju, Stranka slobode i pravde će zajedno sa Demokratskom strankom i Novim licem Srbije izaći na lokalne izbore u Surdulici, dok će u koaliciji sa Dveri i POKS-om nastupiti u Aleksincu, pišu Južne vesti.

U Novom Sadu će takođe izaći stranke koje su u Beogradu najavile bojkot, pa je tako novosadski odbor Stranke slobode i pravde saopštio da je Gradska izborna komisija Novi Sad potvrdila listu "Udruženi za slobodni Novi Sad".

Na listi su Nova Demokratska stranka Srbije, Pokret obnove Kraljevine Sbije,  ŠP, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Srbija centar - SRCE, Pokret slobodnih građana, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak , Pokret za preokret i pokret "BRAVO" i Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani.
Nosioci liste su Vladimir Vrsajkov i Borislav Novaković, a prvi na listi je Miloš Tubić.

Prema dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koje je  usvojila Skupština Srbije, birači koji su promenili prebivalište posle 3. jula 2023. godine neće moći da glasaju na novoj adresi na predstojećim lokalnim i beogradskim izborima.

Kako je utvrđeno Rokovnikom za sprovođenje izbornih radnji, 17. maj je rok kada treba da se utvrde i objave zbirne izborne liste, a tada treba da se zaključi i birački spisak.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()