Postignut dogovor: Ko je u prethodnih 11 meseci promenio prebivalište ne može glasati na novoj adresi

Birački spisak biće zatvoren 17. maja

09.05.2024. 14:59
  • Podeli:
beogradski izbori, 17 dec 2023 - foto Tanjug Vladimir Šporčić-657f8711b28eb.webp Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Parlamentarne grupe u Skupštini Srbije postigle su dogovor o izmeni Zakona o lokalnim izborima, tako da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci neće moći da glasaju na novoj adresi, potvrđeno je RTS-u. Skupština Srbije sutra će raspravljati o predloženim izmenama Zakona, a sednica je zakazana za 14 časova.

Dogovoreno je da ograničenje važi za građane koji su prebivalište promenili u periodu od 3. jula 2023. do 3. juna 2024. godine.

Birački spisak biće zatvoren 17. maja, pa će izmene Zakona biti na dnevnom redu već na sutrašnjoj sednici Skupštine Srbije.

Kako RTS saznaje, izmene Zakona o lokalnim izborima predložiće opozicione stranke.

Pre nešto više od dve nedelje, 23. aprila, poslanici su usvojili izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima, kako bi rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima bili pomereni, odnosno, da bi svi lokalni izbori mogli da budu održani 2. juna.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je 3. aprila raspisala izbore za odbornike Skupštine Grada Beograda, a po usvajanju izmena Zakona, 26. aprila raspisala je i izbore za odbornike 66 lokalnih samouprava.

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić potom je za 2. jun raspisao izbore za odbornike u 17 gradskih opština.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()