Đurđević Stamenkovski: Želim da svaka opština u Srbiji ima kancelariju za porodicu

Ministarka je navela i da je njen resor specifičan jer se rezultati rada mogu videti tek u narednoj deceniji

05.05.2024. 10:02
  • Podeli:
Milica Đurđevic Stamenkovski_Zavetnici_Foto M.K. ATAImages Pixsell-1666361493507.webp Foto: M.K. / ATA Images / Pixsell

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski rekla je danas da želi da svaka opština i svaki grad u Srbiji imaju kancelariju za porodicu ili većnika koji je zadužen za porodična pitanja, kako bi se kroz decentralizaciju, institucije približile građanima.

"Ja sam za 48 sati dobila na stotine poruka ljudi koji samo zbog nekih birokratskih prepreka nisu uspeli da ostvare svoja prava. I već to rešavamo. Mnoge smo juče obradovali u susret praznicima lepim vestima i objasnili im kako da te birokratske prepreke preskoče", rekla je Đurđević Stamenkovski za TV Prvu.

Ona je dodala da je njen resor specifičan jer se rezultati rada mogu videti tek u narednoj deceniji.

"Zato je važno imati strpljenja jer problem demografije ne možete rešavati nekakvim instant rešenjima. Neophodna je dugoročna nacionalna strategija za porodicu, za demografiju. Preuzeću dobra iskustva susedne Mađarske koja je uspela da se suprotstavi biološkom izazovu i da podstakne rađanje u svojoj zemlji", ističe Đurđević Stamenkovski.

Naglašava da ne postoji jednostavno rešenje kako povećati natalitet u Srbiji.

"Nije stvar samo u materijalnim podsticajima. Važno je da kao društvo, država i kao institucija stvorimo jedan ambijent u kome će biti poželjno da se deca rađaju, u kome će se roditelji ohrabriti ukoliko žele da dobiju treće, četvrto ili peto dete", rekla je ona.

Dodala je da su sva rešenja koja je predložila premijer Miloš Vučević uvažio i u okviru svog ekspozea istakao ono što će biti fundamentalni principi u radu njenog resora.

"Obići ću celu Srbiju sa svojim timom, razgovarati sa predstavnicima lokalnih samouprava. Želim da svaka opština i svaki grad u Srbiji imaju kancelariju za porodicu ili većnika koji je zadužen za porodična pitanja, kako bismo na taj način, kroz tu decentralizaciju, približili institucije građanima, da bi oni mogli da rešavaju svoje birokratske probleme", rekla je Đurđević Stamenkovski.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()