Kalabuhov: Rezolucija o Srebrenici narušava proces pomirenja u BiH

Kalabuhov smatra da se situacija odvija u poznatoj taktici anglo-saksonskog sveta da "ovde guraju destabilizaciju, konfrontaciju"

18.05.2024. 23:30
  • Podeli:
Milorad Dodik i Kalabuhov-6537a4b868f32.webp Foto: SRNA/BORISLAV ZDRINJA

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da je rezolucija o Srebrenici, o kojoj će raspravljati Generalna skupština UN, velika provokacija koja donosi destabilizaciju i narušava proces pomirenja u BiH.

"Kada su Englezi 2015. godine dobili 'po glavi' vetom Ruske Federacije, pristupili su starinskoj strategiji 'ubij neprijatelja tuđim nožem'. I sad oni koriste neke svoje instrumente u tom pravcu", rekao je Kalabuhov novinarima u Banjaluci, a prenosi Srna.

Prema njegovom mišljenju, to je provokacija za srpski, ali i za bošnjački narod zato što, kako je naveo, zapadni, anglo-saksonski mentori, guraju narativ da su Bošnjaci bili gotovo jedina žrtva u ovim događajima devedesetih godina, da stvari oko Srebrenice moraju biti tačka bošnjačkog identiteta i stvaraju strah kod Bošnjaka da samo zapadne države mogu biti zaštitnici i njihovi istinski prijatelji što, kako ističe, nije istina.

Kalabuhov smatra da se situacija odvija u poznatoj taktici anglo-saksonskog sveta da "ovde guraju destabilizaciju, konfrontaciju" i navodi da je to  pokušaj zabijanja eksera u proces primirivanja u BiH, posebno između Srba i Bošnjaka.

"Što se tiče Ruske Federacije naš stav je poznat. Mi smo za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, želimo izbalansirani pristup međunarodne zajednice za BiH i smatramo da se o svim pitanjima, uključujući i pitanja o prošlosti, mora pre svega diskutovani u BiH i o njima moraju biti saglasna tri konstitutivna naroda i dva entiteta", istakao je Kalabuhov.

On je dodao da samo to može biti osnov kompromisa, uzajamnog poštovanja i progresa BiH u budućnosti. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()