Petković Dori Bakojani: Da li su ovo ljudska prava na Kosmetu koja ste pohvalili u Izveštaju?

Prištinske vlasti na prelazu Merdare danas nisu dozvolile patrijarhu sprskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na teritoriju Kosmeta

13.05.2024. 21:39
  • Podeli:
Petar Petković Tanjug JADRANKA ILIĆ-648d6a66bbc4b.webp Foto: Tanjug/JADRANKA ILIĆ

Povodom zabrane patrijarhu SPC Porfiriju da uđe na KiM, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upitao je izvestiteljku Saveta Evrope za tzv. Kosovo Doru Bakojani da li je to poštovanje ljudskih i verskih prava koje je pohvalila u Izveštaju Savetu Evrope povodom zahteva Prištine za prijem u tu organizaciju. 

"Gospođo Bakojani, patrijarhu srpskom zabranjen je odlazak u njegovo sedište i dom u Pećku patrijaršiju. Sve po nalogu (Aljbina) Kurtija. Da li su to ta ljudska i verska prava na KiM koja ste pohvalili u izvestaju SE? Sramno", poručio je Petković na mreži X.

Prištinske vlasti na prelazu Merdare danas nisu dozvolile patrijarhu sprskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na teritoriju KiM, kako bi sutra prisustvovali svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasedanja Sabora u Pećkoj patrijaršiji, potvrđeno je Tanjugu u patrijaršiji.

Patrijarh Porfirije i episkopi vraćeni su sa administrativnog prelaza odnosno uručene su im tzv. odbijenice, bez ikakvog razloga i obrazloženja.

Zbog toga Sabor SPC neće, kao što je bilo planirano, početi sa radom sutra u Pećkoj patrijaršiji, već će se arhijereji okupiti u Beogradu, u Hramu Svetog Save na Vračaru, gde će u devet sati početi liturgija.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()