Predsednik Kine Si Đinping završio posetu Srbiju

Si Đinping bio je u dvodnevnoj poseti Srbiji

08.05.2024. 19:47
  • Podeli:
vučić si šinping slobodan miljević tanjug-663bb4162ce66.webp Foto: Slobodan miljević tanjug

Predsednik Kine Si Đinping završio je danas zvaničnu posetu Srbiji. U pratnji predsednika Sija nalazilo se više od 400 članova delegacije, a kineski predsednik u Srbiju došao je u kasnim večernjim satima sinoć iz Francuske. Iz Srbije večeras putuje u Mađarsku. Tokom boravka predsednika Sija preduzete su posebne bezbednosne mere u kojima je angažovano oko 6 600 policajaca.

Si Đinping je sa suprugom Peng Lijuan u Beograd došao juče, a svečani doček uz najviše državne počasti priređen mu je danas ispred Palate Srbija.

Na aerodromu Nikola Tesla predsednika Sija i kinesku delegaciju ispratili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom,  predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, predsednik vlade Miloš Vučević, ministar spoljnih polova Marko Đurić.

Strahinja Aćimović Tanjug

Na početku posete kineski predsednik je istakao da mu je veliko zadovoljstvo da dođe u državnu posetu Republici Srbiji na srdačan poziv predsednika Aleksandra Vučića i, u ime kineske vlade i naroda, uputio srdačne pozdrave i najbolje želje prijateljskoj vladi i narodu Srbije.

"Kina i Srbija imaju duboko tradicionalno prijateljstvo. Naši bilateralni odnosi izdržali su test promenljivog međunarodnog okruženja i postali lep primer međudržavnih odnosa. Od uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva 2016. godine, bilateralni odnosi su ostvarili istorijske rezultate. Dve zemlje vezuje čvrsto političko uzajamno poverenje i postigle su plodne rezultate u visokokvalitetnoj saradnji „Pojas i put“, poručio je Si.

Srbija i Kina kao pravi prijatelji i dobri partneri uživaju političko poverenje snažno kao stena, a čelično prijateljstvo dve zemlje niko neće moći da razdvoji, poručili su danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov kineski kolega Si Đinping, a dvodnevnu posetu kineskog predsednika Beogradu obeležilo je potpisivanje Zajedničke izjavu dve zemlje o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću i razmena 28 dukumenta o saradnji. 

Strahinja Aćimović Tanjug

Predsednik Kine Si Đinping je izjavio da je u današnjim razgovorima sa predsednikom Vučićem u Beogradu postignut značajan konsenzus i da će Srbija biti prva država iz Evrope sa kojom će Kina izgraditi zajednicu sa zajedničkom budućnošću.

"Mi smo zajedno najavili da ćemo izgraditi zajednicu između Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, koja će otvoriti novo poglavlje u istoriji kinesko-srpskih odnosa. Pre osam godina Srbija je postala prvi sveobuhvatni strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi. Danas Srbija postaje prva evropska zemlja gde ćemo izgraditi zajednicu sa zajedničkom budućnošću", poručio je Si.

Istakao je da, kao pravi prijatelji i dobri partneri, Kina i Srbija uživaju političko poverenje koje je snažno kao stena.

Tokom posete kineskog predsednika razmenjeno je 28 sporazuma o saradnji između Kine i Srbije.

Strahinja Aćimović Tanjug

Vučić je zahvalio Siju što je Kina uvek bila uz Srbiju kada god joj je bilo teško. Istakao je i da će Kina, kako mu je preneo predsednik Si, učestvovati na međunarodnoj izložbi Ekspo 2027. Između ostalog je naveo i da je izvoz iz Srbije u Kinu uvećan za 140 puta u prethodnih 10 godina.

U poslepodnevnim časovima predsednik Vučić priredio je svečani ručak za visokog kineskog gosta.

Ovo je Sijeva prva poseta Evropi u poslednjih pet godina.

Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma "Pojas i put", kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()