UNA analiza: Brnabić pozvala opoziciju na dijalog - da li će se suprostavljene strane dogovoriti?

Prošle nedelje bilo je razgovora, ali ne i dogovora vlasti i opozicije oko izbornih uslova

Autor: Zvonko Ninkov
09.04.2024. 21:19
  • Podeli:

Predsednica Skupštine Ana Brnabić sada ponovo poziva sve poslaničke grupe, ali i organizacije civilnog društva, na novi sastanak u četvrtak. 

Hoće li opozicija doći na dijalog i postoji li prostor da se suprotstavljene strane konačno dogovore?

Da će još jednom pokušati da svi sednu za isti sto, predsednica Skupštine najavila je još tokom vikenda. Povod je pristigla analiza ODIHR-a, sa primerima dobre svetske izborne prakse i transparentnosti jedinstvenog spiska. 

Pozvani su CeSID, CRTA, Transparentnost Srbija, ali i opozicija koja je pre nedelju dana poručivala da sumnja da vlasti želi bilo šta da uradi po pitanju ODIHR-ovih preporuka.

„Ukoliko opozicija želi. Ako ne želi, mislim da je besmisleno da mi, kao vlast, sedimo sami sa medijima. Ako želimo te stvari da radimo - radimo ih zajedno i nekako je besmisleno da ih radimo sami“, rekla je Brnabić. 

Poslanica Srbije protiv nasilja Biljana Đorđević kaže da nije ubeđena u iskrene namere vlasti, ali misli da opozicija nema šta da izgubi ako ode na razgovore. 

Napominje, takođe, da se o jedinstvenom biračkom spisku pričalo i pre pet godina, bez ikakvih sugestija međunarodnih organizacija.

„Mislim da imamo dovoljno stručnjaka koji razumeju naš kontekst, koji su se dugo bavili našim biračkim spiskom, da oni, svakako, poznaju taj kontekst bolje nego neki ekspert ODIHR-a koji će nam govoriti o uporednoj praksi negde drugde. I mislim da je to kupovina vremena da se ne uradi ono o čemu mi pričamo. A to je moglo da se uradi još 2019, to je sprečeno“, objašnjava za UNU Đorđević. 

Na prethodnom sastanku razgovaralo se o tri zahteva opozicije: da se formira nezavisna komisija za kontrolu biračkog spiska, da budu ravnopravno predstavljeni na javnom servisu i da se lokalni i beogradski izbori održe u istom danu. Oko prva dva vlast i opozicija su se načelno složili, dok oko trećeg nije bilo dogovora.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()