Vučić nakon tet-a-tet sastanka sa Sijem: Zajedničku saradnju podižemo na nivo zajedničke budućnosti

On je članovima srpske delegacije poručio da će Srbija o svim važnim političkim pitanjima imati podršku Kine

08.05.2024. 11:51
  • Podeli:
vucic đinping (2)-663b4b111365d.webp Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon tet-a-tet sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, da dve zemlje očekuje napredak u zajedničkoj saradnji, koja će se, kako je rekao, podići na nivo zajedničke budućnosti.

On je na početku sastanka delegacija dve zemlje zahvalio Siju na otvorenom i iskrenom razgovoru u uskom formatu i naglasio da je mnogo toga mogao da nauči.

On je članovima srpske delegacije poručio da će Srbija o svim važnim političkim pitanjima imati podršku Kine.

"Mi smo rekli da Kina u smislu poštovanja međunarodnog prava, Povelje UN ima našu podršku. Zahvalan sam Siju što je saslušao naše molbe i što je na svaku odgovorio", rekao je Vučić.

Dodao je da je sa Sijem razgovarao o slobodnoj trgovini, industriji, veštačkoj inteligenciji, saradnji u vojnom bezbednosnom sektoru, kulturi, zdravstvu, avio linijama, Ekspu.

"Dobili smo uveravanja da će Kina na svaki način podržati Ekspo koji je prilika za razvoj", rekao je Vučić.

On je dodao da je sa Sijem razgovarao i o investicijama Kine, i o HBIS-u, i o Ziđinu, i o turizmu, ulozi Narodne banke, saradnji ministarstava pravde, unutrašnjih poslova.

"Gotovo sve teme smo pokrenuli i ono što je utisak svih ljudi, što moram da kažem, koji su bili u ovom uskom formatu, to je da nikada ovako dubinsku analizu svega što se događa u svetu, pa i naše budućnosti, nismo mogli da dobijemo ni od koga kao što smo je dobili od predsednika Sija", rekao je Vučić.

On se Siju ponovo zahvalio na svemu tome, kao i na poštovanju koje pokazuje prema jednoj maloj zemlji kao što je Srbija.

"Mi ćemo umeti to svojim odnosom da vam uzvratimo i da pokažemo poštovanje Narodnoj Republici Kini i vama lično, poštovani gospodine predsedniče. Još jedan put dobrodošli i mnogo vam hvala za posetu", rekao je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()