Poljska: Nekoliko hiljada Jevreja na Maršu živih u Aušvicu

Više od 1,1 milion ljudi, uglavnom Jevreja stradalo je u gasnim komorama ili od gladi, hladnoće i bolesti u Aušvicu

06.05.2024. 19:13
  • Podeli:
poljska sećanje holokaust (AP PhotoCzarek Sokolowski tanjug-66390ee14c9a8.webp Foto: AP PhotoCzarek Sokolowski/Tanjug

Nekoliko hiljada Jevreja, među kojima i preživeli iz Holokausta, a lično su pogođeni napadim Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. godine, prodefilovalo je danas nekadašnjim nacističkim nemačkim logorom smrti Aušvicom na skupu "Marš živih" koji se održava svake godine u Poljskoj.

Hodajući stazom dugom tri kilometra prema krematorijumu u delu logora pod nazivom Birkenau, učesnici "Marša živih" odali su počast milionima Jevreja koje su ubili nacisti tokom Drugog svetskog rata, prenosi Rojters.

Daniel Louz, 90-godišnjak čiji je rodni Kibutz Beri izgubio desetinu stanovnika u Hamasovim napadima, došao je danas u Aušvic prvi put otkako je u tom logoru ubijena porodica njegove majke.

"Uveren sam da su me 7. oktobra u Beriju dobre duše stradalih u Holokaustu zaštitile i nisu dopustile Hamasovim zločincima da pucaju na naš dom", rekao je Louz.

Više od 1,1 milion ljudi, uglavnom Jevreja stradalo je u gasnim komorama ili od gladi, hladnoće i bolesti u Aušvicu, logoru koji su Nemci podigli u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svetskog rata.

Više od tri miliona od ukupno 3.2 miliona poljskih Jevreja ubili su nacisti, što čini otprilike polovinu Jevreja ubijenih u Holokaustu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()