Si i Makron dali izjave pre početka sastanka sa Ursulom fon der Lajen: Razumeli se u potrebama

Kineski lider je naveo da je Evropa važan partner u kineskoj modernizaciji, a Makron je naveo da je evro-kineski dijalog potrebniji nego ikad

06.05.2024. 13:19
  • Podeli:
si đinping emanuel makron reuters-6638a624de492.webp Foto: Reuters

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je danas da je EU prioritet kineske spoljne politike pre početka trilateralnog sastanka Kina-Francuska-EU.

"EU je prioritet kineske spoljne politike. Kina i EU treba da ostanu posvećene partnerstvu", poručio je Si uoči trilateralnog sastanka Kina-Francuska-EU sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Jelisejskoj palati.

Kineski lider je naveo da je Evropa važan partner u kineskoj modernizaciji, prenosi agencija Sinhua. 

Makron je naveo da je evro-kineski dijalog potrebniji nego ikad zbog međunarodne situacije.

"Koordinacija" sa Kinom o Ukrajini i Bliskom istoku je odlučujuća", istakao je predsednik Francuske u uvodnoj izjavio pre sastanka sa Ursulom fon der Lajen i Si Đinpingom, prenosi BFM TV.

On je naveo da se zalaže za "fer pravila za sve", kad je reč o kinesko-evropskoj trgovini.

Foto: Reuters

Si je u nedelju, stigao u Francusku na svoje prvo putovanje u Evropu od 2019. godine. 

Kineski predsednik će razgovarati sa francuskim kolegom o ekonomskim i geopolitičkim pitanjima, posebno o nalaženju rešenja za ukrajinski sukob, prenose francuski mediji. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()