Zelenski pozvao Orbana na mirovnu konferenciju u Švajcarskoj

Švajcarska je do sada na samit pozvala više od 160 delegacija, ali Rusija nije među njima

08.05.2024. 21:54
  • Podeli:
orban_zelenski - reuters-63e6184820e87.webp Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas premijera Mađarske Viktora Orbana na Samit o postizanju mira u Ukrajini koji će biti održan u Švajcarskoj 15. i 16. juna.

„Imao sam dug i sadržajan razgovor sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i pozvao sam ga na Samit mira. Stav Mađarske je za nas važan sa stanovišta mira i naše zajedničke regionalne bezbednosti”, objavio je Zelenski na platformi Iks.

On je dodao da je tokom telefonskog razgovora sa Orbanom istakao interes Ukrajine za dobrosusedske odnose sa Mađarskom, kao i za razvoj saradnje u trgovini, energetici i logistici.

„Koordinisali smo dalje korake za obostrano korisno rešenje čitavog kompleksa bilateralnih pitanja. Razgovarali smo i o integraciji Ukrajine u EU. Siguran sam da će brzo pristupanje Ukrajine EU biti od koristi obema našim državama”, zaključio je ukrajinski predsednik.

Švajcarska je do sada na samit pozvala više od 160 delegacija, ali Rusija nije među njima.

Kremlj je saopštio da je samit beznačajan bez učešća Moskve.

Očekuje se da se konferencija održi u blizini švajcarskoj grada Lucerna.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()