Samo nam je to falilo: Klimatske promene utiču i na krpelje - vole toplo, pa više napadaju

Očekuje se da će potencijalno toplija i vlažnija klima dovesti do toga da krpelji budu aktivniji

13.04.2024. 09:49
  • Podeli:
krpelj-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Klimatske promene mogle bi da izazovu porast broja krpelja i dovedu do povećanja broja slučajeva lajmske bolesti jer blage zime i toplija proleća produžavaju period u kom su krpelji aktivni, saopštila je britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost (UKHSA). 

Kako je navedeno, klimatske promene verovatno će povećati aktivnost i broj krpelja u Velikoj Britaniji, što bi moglo dovesti do porasta slučajeva lajmske bolesti, prenosi Skaj njuz.

UKHSA navodi da je prošlog leta u Velikoj Britaniji prijavljeno gotovo 40 odsto više akutnih slučajeva lajmske bolesti nego 2022. godine i da su u Engleskoj u periodu od aprila do septembra prošle godine, kada su krpelji najaktivniji, prijavljena 882 akutna slučaja te bolesti. 

Dodaje se da se očekuje da će potencijalno toplija i vlažnija klima dovesti do toga da krpelji budu aktivniji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()