Ambasadori EU posetili Frušku goru i lokalne projekte koje finansira Evropska unija

Aktivnosti EU u Srbiji podržavaju njen slogan "Bolji smo zajedno"

18.01.2024. 15:59
  • Podeli:
ambasadori EU posetili Frušku goru, 18 jan 2024 - Tanjug EU Info mreža (1)-65a93c84aa6de.webp Foto: Tanjug/EU Info mreža

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji i ambasador Emanuele Žiofre, zajedno sa ambasadorima zemalja članica EU, obišao je tri projekta koje je finansirala EU na području Fruške gore i sastao se sa lokalnim vlastima i korisnicima projekata, u pratnji ministra za evropske integracije Tanje Miščević.

Kako se navodi u saopštenju Media EU info, tokom posete obišli su dva projekta prekogranične saradnje u oblasti turizma - između Srbije i Bosne i Hercegovine i Srbije i Hrvatske, kao i vinariju Kovačević.

"Tri projekta, ukupne vrednosti više od dva miliona evra, pokazuju snažnu podršku EU Srbiji, ali i direktne koristi za njene građane, posebno na lokalnom nivou. Tokom godina, EU pomogla je mnogim ljudima da svoje snove pretvore u stvarnost podržavajući ih u njihovim preduzetničkim idejama, ali i ulažući u zaštitu i promociju bogatog kulturnog nasleđa i turističkog potencijala Srbije, kako bi se postigao dalji ekonomski rast i razvoj", rekao je Žiofre.

On je dodao da aktivnosti EU u Srbiji podržavaju njen slogan "Bolji smo zajedno".

Kako se navodi, sa ukupnim budžetom od gotovo 400.000 evra, projekat prekogranične saradnje između Srbije i BiH promoviše kulturno nasleđe dve zemlje i ima za cilj poboljšanje kvaliteta turističke ponude i usluga u vezi sa  "Putem rimskih careva" za koji se očekuje da privuče veliki broj posetilaca.

Foto: Tanjug/EU Info mreža

Program prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske - "Pannonia Gourmet", sa ukupnim budžetom od 1, 6 mil eura, ima za cilj promociju gastro turizma između dve zemlje i obuhvata posete proizvođačima hrane, gastro festivale, farmerske pijace, kulinarske emisije i demonstracije, te degustacije kvalitetnih prehrambenih proizvoda.  

Kako se dodaje, istovremeno, projekat je doveo i do razvoja brenda "EatPannonia"- turističkog proizvoda koji povezuje Srbiju i Hrvatsku, okupljajući autentičnu hranu i recepte, kako bi  promovisao gastro centre u Vrdniku i Vinkovcima.

Vinarija Kovačević je još jedan primer podrške EU kroz dobro uspostavljen Instrument za pretpristupnu pomoć za ruralni razvoj (IPARD), koji je ovom poznatom proizvođaču pomogao da nabavi neophodnu opremu za proizvodnju vina.

Poslednjih godina, EU prepoznala je značaj prekogranične saradnje u rešavanju ključnih pitanja, kao što su javno zdravlje, zapošljavanje i očuvanje zajedničkog bogatog kulturnog nasleđa. 

"Ovi programi služe kao svetionik nade i napretka u ovim regionima, podstičući jedinstvo i napredak. U slučaju Srbije, IPA III je za period 2021- 2027. namenila više od 238 miliona evra za realizaciju prekograničnih programa sa susednim zemljama.

U sektoru poljoprivrede i bezbednosti hrane, od 2015. godine, EU je kroz IPARD program do 2027. godine izdvojila 463 miliona evra, fokusirajući se na povećanje konkurentnosti i modernizaciju sektora, zaštitu životne sredine i zdravlja ljudi, bezbednost hrane, dobrobit životinja i održavanje tla u dobrom stanju", dadaje se u saopštenju.

Novi poziv za poljoprivrednike očekuje se u februaru 2024. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()