"Bela knjiga 2023": Savet stranih investitora dao preporuke za unapređenje poslovanja u Srbiji

Ovogodišnje izdanje se sastoji od 58 članaka sa 397 preporuka koje je pripremilo 59 autora

21.11.2023. 14:35
  • Podeli:
bela knjiga 2023 - majk mišel, jelena begović - foto tanjug rade prelić-655cb2060b953.webp Foto: Tanjug/Rade Prelić

Savet stranih investitora (FIC) svestan je izazova sa kojima se Srbija suočava zbog ekonomskih i geopolitičkih uslova, ali postoje stvari koje se mogu uraditi bez obzira na okolnosti, izjavio je danas predsednikom Upravnog odbora FIC-a Majk Mišel

On je na predstavljanju 21. "Bele knjige", publikacije koja predstavlja sveobuhvatnu sliku poslovne i investicione klime u Srbiji sa preporukama za njeno unapređenje, kazao da FIC ostaje pouzdan partner Vladi Srbije i da je spreman da da puni doprinos kroz zajedničko telo - Radnu grupu za sprovođenje preporuka iz Bele knjige.

"Čak 122 strane kompanije, iz celog sveta, koje ulažu 44 milijarde evra i zapošljavaju više od 115.000 ljudi, pripremile su konkretne preporuke kako da unaprede poslovnu i investicionu klimu", rekao je Mišel.

On je naveo da se izdanje "Bele knjige 2023" sastoji se od 58 članaka sa 397 preporuka koje je pripremilo 59 autora.

Prema njegovim rečima, knjiga je pokazala da je najveći napredak u prethodnom periodu u Srbiji ostvaren u sektoru energetike, dok sa druge strane, sektor hrane i poljoprivrede nije zabeležio napredak u protekloj godini.

Na današnjem predstavljanju "Bele knjige" u hotelu Hajat u Beogradu  pored Mišela prisutni su i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, članovi FIC-a, ali i drugi visoki državni zvaničnici.

Ovogodišnja "Bela knjiga" obuhvata analizu sa glavnim preporukama u oblastima koje članice Saveta vide kao prioritetne, a to su: porezi, radno-pravni propisi, digitalizacija i elektronsko poslovanje, nekretnine i izgradnja, borba proitiv nedozvoljene trgovine i inspekcija, zaštita životne sredine i devizno poslovanje, farmaceutska industrija i turizam i ugostiteljstvo. 

Na panel diskusiji koja će se održati posle uvodnih izlaganja govoriće ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()