Bez dogovora o povećanju minimalne cene rada: Vlada predlaže 47.154 dinara

Predstavnici sindikata tražili su da minimalac bude 52.000, koliko košta i minimalna potrošačka korpa.

07.09.2023. 12:58
  • Podeli:
Tan2023-09-0711470544_3 socioekonomski savet minimalna cena rada tanjug-64f9ac7126386.webp Foto: Tanjug

Sindikalci i poslodavci se nisu saglasili oko povećanja minimalne cene rada na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta. 

Odluka o iznosu minimalne cene rade u Srbiji za sledeću godinu biće doneta na sednici Vlade 14. septembra, a predlog Vlade je da se minimalac poveća za 17,8 odsto i iznosi 47.154 dinara, odnosno 401 evro, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Siniša Mali je nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta Srbije rekao da će cena radnog sata od 1. janaura biti povećana sa 230 na 271 dinar i da će biti povećan neoporezivi deo zarade sa sadašnjih 21.712 na 25.000 dinara.

 "Sa tim povećanjem će se zarade rasteretiti i imaćemo rekordno nisko opterećenja na zarade. Ono je recimo 2018. godine bilo 64 odsto, a sa rasterećenjem od 1. januara biće manje od 60 odsto i iznositi 59,9 odsto. To će motivisati poslodavce da zapošljavaju nove radnike i da one iz tzv. sive zone prebace u belu zonu", rekao je Mali

Prema njegovim rečima, minimalac će sledeće godine, kada se uzmu u obzir kretanja i projekcije inflacije, realno vredeti 13 odsto više.
Uz ocenu da su vremena teška i da je u svetu na delu najveća ekonomska kriza od Drugog svetskog rata, Mali je naveo da se Vlada Srbije u donošenju odluka najviše vodi time da se očuva životni standard građana. 

"Bruto domaći proizvod nam raste, u prvom kvartalu je porastao za 0,9 odsto, a u drugom za 1,7 odsto, dok recimo jedna Nemačka beleži pad. Udeo javnog duga u BDP na današnji dan iznosi 50,8 odsto, a prosek u evrozoni je 91 procenat", naveo je Mali.

Kao posebno važna, izneo je dva podatka. Prvi da je u Srbiji u junu bilo zaposleno 2.310.000 radnika, a da je prosečna plata bila za 1,2 odsto veća nego pre godinu dana i iznosila je 729 evra.

"Stopa zaposlenosti nam je 50,4 odsto stopa  a nezaposlenosti samo 9,6 odsto. Očekujemo da ćemo u decembru dostići prosečnu platu od 840 evra, godinu dana kasnije 955, a 2025. godine prosečna plata bi trebalo da iznosi 1.000 evra, a prosečna penzija 430 do 450 evra", rekao je Mali.

Podsetio je da je juče u Skupštini Srbije usvojen rebalans budžeta za ovu godinu i da je njime, osim za povećanje plata i penzija, za kapitalne investicije, poljoprivredu, obezbeđen i novac za isplatu pomoći majkama dece do 16 godina, za šta se do sada prijavilo oko 970.000 roditelja.

Predstavnici sindikata tražili su da minimalac bude 52.000, koliko košta i minimalna potrošačka korpa.

Ispred Vlade Srbije sednici Socijalno-ekonomskog saveta su prisustvovali ministri za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministar finansija Siniša Mali i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Sindikate su predstavljali predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, koji i predsedava sednicom, UGS Nezavisnost predsednica Čedanka Andrić, a Uniju poslodavaca Srbije predsednik Miloš Nenezić i počasni predsednik Nebojša Atanacković.

Orbović je istakao da su sindikati nezadovoljni iznosom minimalca koji je predložila Vlada Srbije, jer su se zalagali da se izjednači sa iznosom minimalne potrošačke korpe.

"Ovo obećanje koje smo dobili jeste veliko, ali nismo zadovoljni njime i što nismo uspeli da izjednačimo minimalac sa minimalnom korpom. Dva sindikata koja su danas bila na sednici su to jasno rekla", naveo je on.

Andrić je istakla da se povećanjem minimalca stalno približavamo iznosu minimalne potrošačke korpe, ali da nikako da se on i dostigne.

"Mislili smo da je ova godina prava prilika za to, ali to se ipak nije desilo. Dobro je što je smanjen broj ljudi koji primaju minimalac, ali njegova isplata bi trebalo da se više kontroliše i da se minimalac plaća samo kada je firma u teškoćama, a ne da ga isplaćuju i firme koje dobro stoje, kao što se dešava", rekla je ona.

I prošlonedeljni sastanak predstavnika sindikata, poslodavaca i Vlade završen je bez dogovora o tome koliko će od januara biti povećana minimalna zarada.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()