'Breskve će biti uništene, nema opasnosti da će se naći na tržištu'

Trenutno radimo ispitivanja i ako se dokaže visok nivo pesticida, sva količina breskvi će biti uništena, poručila ministarka poljoprivrede

15.08.2023. 16:20
  • Podeli:
Breskve_Foto Pixabay-64da3dd39bd9c.webp Foto: Pixabay

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da nema bojazni da će breskve vraćene sa hrvatske granice zbog visokog nivoa pesticida završiti na tržištu Srbije.

"Mi trenutno radimo ispitivanja. Još nismo dobili analize naše laboratorije. Ako se dokaže da su pesticidi u toj količini, sva količina tih breskvi će biti uništena", rekla je ona za Tanjug.

Tanasković je objasnila da se sve ono što se proizvede i prodaje u Srbiji kontroliše u našoj zemlji, dok se ono što dolazi sa strane kontroliše na samom graničnom prelazu prilikom uvoza.

Ona je dodala i da se u Srbiji ne radi kontrola za svaku pošiljku voća i povrća koje se izvozi, jer to proceduralno radi inspekcija zemlje u koju se uvozi.

"Tako i inspekcija na našim graničnim prelazima radi kontrolu voća i povrća koje ulazi u našu zemlju na pesticide i generalno na sve materije koje nisu dozvoljene i ukoliko nije  dobro mi tu pošiljku vraćamo", objasnila je ona.

Tanasković je navela i podatak da Srbija na dnevnom nivou sa naših  graničnih prelaza vraća voće i povrće koje dolazi iz drugih zemalja zato što ima loše analize, odnosno povećanu količinu pesticida.

Ministarka je naglasila i da je voće u prethodnom periodu moralo da bude više tretirano kako bi opstalo zbog klimatskih promena i pojačanih padavina.

Na sajtu Evropske komisije objavljeno je juče da je na hrvatskoj granici utvrđen visok nivo pesticida hlorpirifos u pošiljci breskvi koja je stigla iz Srbije, pa je tovar vraćen.

Mediji su preneli i da su 7. jula sa granice sa Slovenijom vraćene breskve proizvedene takođe u našoj zemlji i da je tada ustanovljeno da breskve sadrže pesticid hlorpirifos.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()