Britaniji nedostaju jaja, ptičiji grip ugrožava i božićne ćurke

Prodavnice su već prinuđene da racionalizuju prodaju pa dozvoljavaju prodaju do tri pakovanja jaja po kupcu, dok pabovi skidanju kajganu sa menija

24.11.2022. 13:25
  • Podeli:
jaja pixabay-1665230961662.webp Foto: Pixabay

Velika Britanija suočena je sa novim problemom u snabdevanjem namirnicama, jer na tržištu nedostaju jaja. Prema pisanju britanskih medija, zbog ptičijeg gripa i rastućih troškova proizvodnje došlo je do nestašice jaja.

Prodavnice su već prinuđene da racionalizuju prodaju, pa tako lanac supermarketa "Tesko" trenutno dozvoljava prodaju do tri pakovanja jaja po kupcu. Slične odluke već su doneli lanci "Asda" i "Lidl".

Lanac pabova "JD Veterspuns" je saopštio da je u pojedinim filijalama, zbog nestašice, sa jelovnika izbrisana kajgana.

"Imamo probleme da obezbedimo potrebnu snabdevenost kako bismo pokrili potražnju u svim pabovima", saopštila je kompanija.

Udruženje poljoprivrednika NFU zatražilo je od Ministarstva ekologije sprovođenje istrage u vezi problema u lancu snabdevanja.

Početkom oktobra je udruženje proizvođača jaja (BFREPA) bilo prinuđeno da zakolje više od 750.000 kokošaka kako bi zaustavili širenje ptičijeg grupa.

Od 7. novembra sva živina u Velikoj Britaniji mora da se drži zatvorena. Prema podacima Ministarstva ekologije, potvrđeno je više od 200 slučaja oboljenja od ptičijeg gripa, što je najveći talas u Velikoj Britaniji.

Ova mera pogađa i ćurke, što će uticati na tradicionalni božićnu trpezu Britanaca, koja je nezamisliva bez ćurećeg pečenja.

Jedna trećina godišnje proizvodnje ćurki od 11 miliona životinja je uništena, objavio je još u oktobru list Dejli Mejl.

U Velikoj Britaniji je prošle godine proizvedeno 11,3 milijardi jaja, a 1,4 milijardi je moralo biti uvezeno, kako bi bila pokrivena potpuna potražnja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()