Cena goriva na vrhuncu: Da li Srbiji preti sveopšti skok cena i usluga

UNA pita

Autor: Zvonko Ninkov
19.09.2023. 19:36
  • Podeli:

Cena goriva u Srbiji već je visoka, a s obzirom na kretanja na svetskom tržištu nafte i najavljene veće akcize, izgleda da ćemo dvaput morati da razmislimo pre nego što sednemo u automobil. 

Ono što još više zabrinjava, jeste to što se, po pravilu, skok cena goriva odrazi na sve druge cene.

Litar po litar, u dva rezervoara ovog kamiona stalo je blizu 315 litara dizela. Po ceni od 211 dinara, konačna suma je više od 66.000 dinara. A to je samo jedno od vozila kompanije "DB Tipokomerc" koja vozi na relaciji Srbija-Italija. 

"Trećina troškova ide na gorivo", objašnjava direktor Nikola Tankosić, "ali se poslednjih meseci oni konstantno uvećavaju". A skuplji transport, utiče i na cenu robe koju prenose.

"Povećanje transportnih troškova povećava i cenu proizvoda i ti proizvodi postaju nekonkurentni na evropskom tržištu. Mislim da bi se snižavanjem akcize veoma pomoglo transportnoj privredi Srbije i uopšte privredi", kaže direktor preduzeća "DB Tipokomerc" Nikola Tankosić.

Situacija u okruženju značajno je povoljnija, pa se srpskim prevoznicima nude pogodnosti da sipaju gorivo napolju.

"Na primer u Hrvatskoj postoji mogućnost neto fakturisanja, gde je cena goriva 1,24e. To je u startu jeftinije, nakon svih odbitaka, popusta koje nam daju benzinske stanice, odbitaka poreza, akcize i svega, u startu je jeftinije nego u Srbiji", dodaje Tankosić.

Zato srpsko Udruženje drumskog saobraćaja traži od Ministarstva finansija da se uskladi sa evropskim normama kada su akcize u pitanju i smanji ih. Takođe, prevoznici očekuju i da rokovi za povrat novca od poreza i akciza budu znatno kraći, a ne da se čeka i po četiri-pet meseci.

Nisu samo prevoznici oni koji svakog petka drhte pred saznanjem koje su nove cene goriva. 

Vozačima koji koriste dizel cena po litru je od juna skočila za skoro 30 dinara. Primera radi, pre tri meseca 1.000 dinara mogli ste da kupite 5,5 litara dizela, sada samo 4,7. I to nije kraj - barel nafte na svetskim berzama sve je bliži vrednosti od 100 dolara, plus što od 1.oktobra i akcize idu za 8% naviše. 

Bliži se trenutak, kaže Nebojša Atanacković, da Vlada ponovo preispita smanjenje udeo akciza u ceni.

"Dvadeset odsto je nešto što po zakonu mogu da smanje, ako su razlozi opravdani. Ovog puta su opravdani i, bez obzira što će akciza od 1. oktobra biti povećana za 8%, ona se zajedno sa tim može smanjiti za 20% ili slično", kaže Atanacković.

Smanjenje državnih dažbnina bilo bi korisno za zaustavljanje daljeg rasta cena, a samim tim i inflacije. U suprotnom - preti nam sveopšti skok svih cena i usluga.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()