Cena nafte bi mogla da dostigne 100 dolara za barel: Teško svetu ako OPEK+ ispuni obećanja

Organizacija nije zvanično podržala smanjenje proizvodnje nafte, ali su ga pojedine zemlje same najavile

01.12.2023. 10:42
  • Podeli:
nafta_busotina_eksploatacija_foto_shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

Cena nafte bi mogla da dostigne 100 dolara za barel sledeće godine ako države članice naftnog kartela OPEK+ ispune obećanja o dobrovoljnom smanjenju proizvodnje nafte.

OPEK+ je posle jučerašnjeg sastanka objavio saopštenje u kome nije zvanično podržao smanjenje proizvodnje nafte, ali su pojedine zemlje najavile dobrovoljna smanjenja od ukupno 2,2 miliona barela dnevno (bpd) za prvi kvartal 2024. godine, prenosi CNBC.

Saudijska Arabija je pristala da produži dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte za milion barela dnevno do kraja prvog kvartala 2024. godine. Rusija je rekla da će u istom periodu smanjiti proizvodnju sirove nafte za 300.000 bpd i proizvodnju naftnih derivata za 200.000 bpd.

Irak smanjuje proizvodnju nafte za 223.000 bdp, Ujedinjeni Arapski Emirati za 163.000 bpd, Kazahstan za 82.000 bpd, Alžir za 51.000 bpd a Oman za 42.000 bpd.

Goldman Saks očekuje da će OPEK+ na osnovu ovih mera moći da drži cene nafte u rasponu između 80 i 100 dolara za barel u 2024. godini.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()