Da li bi talas poskupljenja u Srbiji zbog rata u Ukrajini mogao da se ponovi i posle sukoba u Izraelu?

UNA proverava

Autor: Kristina Koturanović
10.10.2023. 20:59
  • Podeli:

Talas poskupljenja u Srbiji, koji je izazvao rat u Ukrajini,mogao bi da se ponovi i posle sukoba u Izraelu, ako dođe do globalnih razmera, odnosno ako kriza na Bliskom istoku eskalira, poručili su stručanjaci.

Inflatorni pritisci zbog rata u Ukrajini podstakli su krizu koja je počela sa  virusom korona. Za posledicu imali smo rast cena u celom svetu. Da li nas sličan scenario očekuje i zbog rata u Izraelu?

"Ja ne očekujem takve posledice imajući u vidu da je Izrael potpuno drugačija ekonomija u odnosu na Ukrajinu i Rusiju. U njihovoj ekonomiji su najzastupljeniji tehnološki sektori, sektori finansijskih usluga i farmaceutski sektori. Tako da ne bi imali velike posledice na rast cena osnovnih životnih namirnica", kaže ekonomista Duško Bodroža.

Svakako, u Srbiji je ekonomska situacija pod jakim inflatornim pritiscima, a stručnjaci smatraju da se oni neće smanjivati.

"Šta više, možemo očekivati rast inflacije s obzirom da je u prethodnom periodu došlo do povećanja akciza. U narednom periodu očekujem i povećanje cene struje i gasa, što će se indirekto i dorektno kod proizvođača odraziti na povećanje cena proizvoda", dodaje Bodroža.

Sukobi velikih sila na globalnom nivou svakako imaju svoje refleksije u manjoj ili većoj meri i na regionalne nivoe, a potom i na lokalne, smatra vojni analitičar Vlade Radulović.

"Koliko se može ova situacija u Izraelu odraziti na Srbiju direktno, ja ne bih to dovodio u preveliku vezu. Međutim postoji nešto što je simptomatično i postoji nešto što je zajedničko za sve kroz istoriju, velike sukobe ili konflikte. Dakle, uvek su se otvarala sva one krizne tačke, od strane regionalnih igrača, koristeći priliku da reše neka svoja pitanja", ističe Radulović.

Iako je novi rat u Izraelu lokalnog karaktera i ne involvira za sada ni jednu ekonomsku silu, ipak ukoliko kriza na Bliskom istoku eskalira, to bi moglo da ima refleksije na ceo svet.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()