Da li ćemo imati dovoljno ulja, šećera i mleka po ovim cenama?

Ako želimo domaće mleko, treba da ga platimo onoliko koliko vredi, istakao je savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković.

08.10.2022. 11:56
  • Podeli:
prodavnica pixabay-1665222966206.webp Foto: Pixabay

Savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković rekao je da je situacija u vezi sa prehrambenom sigurnošću pod kontrolom i da imamo dovoljno svih namirnica, zato što imamo sirovine. 

Dovoljno suncokreta, mleko da se plati koliko vredi

"Imamo dovoljno proizvedenog suncokreta, šećerne repe. Kada je reč o suncokretu – 750.000 tona je ove godine proizvodnja, što je rekordna proizvodnja, trećina od toga je u ulju, što je dovoljno i za nas i za izvoz. Imamo dovoljno i za šećer i za mleko iako je turbulentno na tržištu", istakao je Đaković.

Prema njegovim rečima, situacija u vezi sa mlekom je na nekoliko frontova različita, najpre je bila preraspodela, to jest prodaja sirovog mleka – ko od koga kupuje, ko ima veću količinu da preradi, ko ima manju ali dodaje da će se u narednim danima stabilizovati.

Odgovarajući na pitanje zašto su farmeri nezadovoljni, ukazuje da je cena odlična i da oni dobro zarađuju – 65 i 75 dinara za litar sirovog mleka, na to država daje u ovom kvartalu 15 dinara, isplaćeno je skoro dve milijarde dinara subvencija za mleko.

Napominje da je isplata počela pre sedam ili osam dana. Došlo je do promene u vrednosti premije sa 10 na 15 dinara.

"Važno je da su ekonomski stabilni, da smo oslobodili tržište mleka – nema više uredbe gde se ograničava cena mleka, samo se ograničava 10 odsto marže na mleko", podseća Đaković.

Ako želimo domaće mleko, treba da ga platimo onoliko koliko vredi, istakao je Đaković.

Trenutno je 200 dinara litar i po mleka, kaže Đaković, dodajući da je konkurencija ogromna.

O ceni ulja i šećera

Đaković je rekao da je cena ulja 189 dinara danima, negde 194 što je daleko ispod evropskog nivoa, naglašavajući da imamo dovoljne količine. 

Đoković je dodao i da su poljoprivrednicima ispunjeni svi zahtevi za suncokret te da 14. oktobra počinje prijava za dodatne subvencije za suncokret koja će trajati mesec dana.

Narodna banka Srbije je donela odluku da se ide na moratorijum na poljoprivredne kredite do godinu dana te Đaković kaže da od ponedeljka poljoprivrednici mogu da odu u banku i da zaključe grejs period.

Dodao je i da semenske robe, s obzirom na to da uskoro kreće žetva, ima dovoljno.

Najnoviji podaci kažu da je Srbija u periodu januar/septembar 2022. izvezla 629,8 miliona evra, što je za gotovo 14 odsto više nego prošle godine. Đaković napominje da svake godine beležimo rekord kada je u pitanju izvoz voća, malina je najviše doprinela tom izvozu, 13,9 odsto je rast izvoza voćarskih proizvoda iz Srbije u ovoj godini, izvoz povrća je 14 posto veći.

Tome je doprinela agrarna politika koja se vodi, pregovarali samo sa brojnim državama gde bismo mogli da izvozimo, kaže Đaković.

"Treba da izvozimo što više, i ovde treba da bude stranih proizvoda. Volimo da naše maline jedu po celom svetu, jedan smo od najvećih svetskih proizvođača, četvrtina ili nekad trećina svetske proizvodnje malina proizvede se u Srbiji i mislim da nema zemlje na planeti gde se ona ne jede", zaključio je Đaković, prenosi RTS.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()