Da li je došao kraj dizanju kamata: Predsednica Evropske centralne banke najavila velike promene

Postoje pozitivne naznake o inflaciji

31.07.2023. 08:36
  • Podeli:
Novac_novčići_keš_ulaganje_kamata_bankarstvo_Foto Pixabay-63c011805efe6.webp Foto: Pixabay

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard ocenila je danas da se evrozona približava cilju od dva posto nakon napretka u borbi protiv inflacije. 

"Očito je da je monetarna politika počela delovati na snižavanje inflacije", istakla je.

 To se vidi po kreditnim brojkama i kamatama, a građani to znaju, kao i po količini kredita koji su u padu, kao i po potražnji kompanija za kreditima”, rekla je u intervjuu za Pariške novine Figaro.

Dodala je da se to vidi i u privredi, u nekretninama i investicijama.

Govoreći o špekulacijama da će od septembra doći do pauze u dizanju kamata, predsednik ECB-a je bio neodređen, rekavši "možda će doći do ponovnog dizanja kamata ili možda pauze".

"Pauza, bez obzira na datum, u septembru ili kasnije, ne bi nužno bila definitivna, rekla je i podsetila da je za nju potrebno "održivo smanjenje inflacije na cilj",  na dva posto.

Rast cena svakako je usporen poslednjih meseci, dok je ECB opetovano povećavao kamate kako bi usporio inflaciju, koja je u junu u evrozoni iznosila 5,5 posto na godišnjem nivou.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()