Da li podići stambeni kredit ili ne: Kamate neumoljivo rastu, ali sledi još gora vest

Za kredit od 80.000 evra kamata je za godinu dana porasla 170 evra

24.08.2023. 17:12
  • Podeli:
zgrada pixabay-64187ee37085e.webp Foto: Pixabay

U Srbiji oko 150.000 građana ima podignut stambeni kredit, a većini je i u proseku mesečna rata porasla za godinu dana za oko 100 evra, a u procentima i prema zvaničnoj statistici i mnogo više.

Kamate nastavljaju neumoljivo da rastu

Po svemu sudeći, rast kamata bi mogao da se nastavi izvesno vreme, a s njim i rast rata kredita i rast problema za prosečnog građanina sa stambenim kreditom.

Prema podacima Narodne banke Srbije, prosečna kamata na stambene kredite u evrima, kojih je oko 99 odsto od ukupnog broja, u aprilu prošle godine je iznosila 2,66 odsto. Godinu dana kasnije, dakle u aprilu ove godine, popela se na 6,29 procenata. U maju ove godine bila je 6,47 odsto, u junu 6,65 odsto, potvrđeno je za "Blic Biznis" u Narodnoj banci Srbije. I to je rast od više nego duplo za godinu dana.

To zapravo znači da za kredit od 30.000 evra, uz rok otplate od 30 godina, rata je povećana za oko 65 evra. Za kredit od 50.000 evra povećanje je 110 evra, a za 80.000 evra čak 170 evra.

Primer stambenog kredita od 30.000 evra

Suma: 30.000 evra
Rok otplate: 30 godina
Prosečna kamata prošle godine: 2,66 odsto
Rata prošle godine: 121 evra
Prosečna kamata ove godine: 6,29 odsto
Rata ove godine: 185,5 evra

Primer stambenog kredita od 50.000 evra

Suma: 50.000 evra
Rok otplate: 30 godina
Prosečna kamata prošle godine: 2,66 odsto
Rata prošle godine: 201,7 evra
Prosečna kamata ove godine: 6,29 odsto
Rata ove godine: 309,1 evra
Primer stambenog kredita od 80.000 evra


Suma: 80.000 evra
Rok otplate: 30 godina
Prosečna kamata prošle godine: 2,66 odsto
Rata prošle godine: 322,7 evra
Prosečna kamata ove godine: 6,29 odsto
Rata ove godine: 494,6 evra

 


Prema podacima Evropske centralne banke, prosečna kamata na stambene kredite u evrozoni u aprilu ove godine iznosila je (3,48 odsto) i to: Italiji (4,17 odsto), Nemačkoj (3,93) i Austriji (3,83), Francuskoj (2,62 posto). Rast je u ovim zemljama bio i više nego značajan, a veruje se da je razlog to što je u ovoim zemljama više fiksnih kredita. U prevodu manji broj stambenih zajmova je podleglo promeni stope nego što je to u Srbiji, gde je čak 99 odsto stambenih kredita sa promenljivom kamatom.

Iako prema statistici i dalje nema kašnjenja u otplati kredita, zabrinutost postoji. Euribor već godinu i po dana konstantno raste. Sada je na nivou od oko 4 odsto, a ne tako davno bio je i u minusu. Prevedeno na konkretne primere građana Srbije, rate su im za godinu dana porasle za oko 100 evra u proseku. Iznos naravno zavisi od dužine otplate, kamate, roka dospeća kredita... te je mnogima povećanje bilo i veće od 100 evra.

Otplata kredita još uredna, a dokle će - ne znamo

Kako je nedavno  Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, ocenio, vraćanje kredita kod privrede i stanovništva je tokom ove godine bilo uredno.

"Naravno da će do kašnjenja doći i da već dolazi jer rastu kamate poslovnih banaka, pre svega usled rasta referentnih kamatnih stopa centralnih banaka. ECB, koja utiče direktno na rast euribora, utiče takođe i na našu referentnu ili ključnu kamatnu stopu NBS. Pored činjenice da otežava vraćanje kredita valutnom klauzulom kod nas, a takva je većina, to posledično utiče i na belibor, odnosno kamatne stope na dinarske kredite i sve više otežava ukupnu otplatu kredita kod nas. Otplata kredita do sada je bila u tolerantnim okvirima i nadajmo se da će tako ostati i do kraja godine", objašnjava Živanović.

On kaže da visinu kamatne stope koju privreda i stanovništvo ne mogu da pokriju u ovom trenutku teško je predvideti, ali činjenica je da nismo daleko od toga.

Da li sada uzimati kredit i kakav?

Svi koji sada gledaju da reše stambeno pitanje nalaze se u velikoj dilemi: da li da uzimam uopšte kredit za stan, a ako već uzimam, da li mogu nekako da uštedim?

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan. Banke su vratile u ponudu kombinovane kamatne stope, a poneke i fiksne, ali i odabirom ovih bankarskih proizvoda teško da možete da uštedite. Kombinovane kamate se silom prilika uvek kreću na nivou promenljivih kamata, a fiksne, ako ih i ima u ponudi, u ovim uslovima znače daleko veći trošak od varijabilne.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()