Dobre vesti iz RZS: BDP i industrijska proizvodnja porasli u odnosu na isti period lane

Industrijska proizvodnja u periodu januar - septembar 2023. godine veća u odnosu na isti period 2022. godine

31.10.2023. 12:44
  • Podeli:
inflacija stopa banka pixabay-1665059727912.webp Foto: Pixabay

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu ove godine je, prema proceni koju je danas objavio Republički zavod za statistiku (RZS) u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio 3,5 odsto.

Obračun kvartalnog BDP za treći kvartal 2023. godine, koji je detaljniji i izvodi se na nižim nivoima agregiranja, biće objavljen 30. novembra.

Rast industrijske proizvodnje

Industrijska proizvodnja u Srbiji je u  septembru bila veća za 3,0 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, a u odnosu na prosek 2022. godine veća je za 3,1 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Industrijska proizvodnja u periodu januar - septembar 2023. godine u odnosu na isti period 2022. godine veća je za 2,4 odsto.

Tekući desezonirani indeks za septembar 2023. godine, u odnosu na avgust 2023. godine za industriju ukupno pokazuje pad od 1,1 odsto, a za prerađivačku industriju rast od 1,0 odsto.

Posmatrano po sektorima, u septembru 2023. godine, u odnosu na septembar 2022. godine, zabeležena su sledeća kretanja: sektor Rudarstvo – rast od 1,1 odsto, sektor Prerađivačka industrija – rast od 3,0 odsto i sektor Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija – rast od 3,9 odsto.

Veći promet robe u trgovini na malo

Promet robe u trgovini na malo u septembru ove godine, prema prethodnim rezultatima koje je danas objavio Republički zavod za statistiku, bio je u odnosu na isti mesec lane veći u tekućim cenama za 8,7 odsto, a u stalnim cenama manji za 0,7 procenata.

Promet za devet meseci u poređenju sa istim periodom 2022. godine, u tekućim cenama bio je veći za 8,3 odsto, a u stalnim cenama manji za 3,9 procenta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()