Dobre vesti pred kraj godine: Realni rast BDP u trećem kvartalu 3,6 odsto

Najveći rast zabeležen je u sektoru građevinarstva od 12,8 odsto

30.11.2023. 12:24
  • Podeli:
shutterstock_530884738 ekonomija, novac, rast, kamata-653267f592a30.webp Foto: Shutterstock

Realni rast bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu iznosio je 3,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP u trećem kvartalu od 1,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva od 12,8 odsto, sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od  9,5 odsto i sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama od 3,4 odsto. 

Posmatrano po agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, u trećem kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava od 1,3  odsto, izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) od 2,7 odsto, izdataka za finalnu potrošnju države od 1,7 odsto i bruto investicija u osnovna sredstva od 4,1 odsto.

Realni pad zabeležen je kod izvoza robe i usluga od 1,5 odsto i uvoza robe i usluga od 1,2 odsto.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()