Dodik: Ekonomska saradnja Srpske i Rusije otežana zbog međunarodne situacije

Izraženo je verovanje da će uskoro zapadni lideri dolaziti u Rusiju na sastanke sa Vladimirom Putinom kako bi obnovili odnose

23.10.2024. 15:59
  • Podeli:
milorad dodik, 6 jun 2024 - profimedia-0879438549-671900c3a7be4.webp Foto: Profimedia

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da je ekonomska saradnja RS sa Rusijom značajno otežana zbog trenutne međunarodne situacije, ali da Banjaluka ne odsutaje od saradnje sa Moskvom.

''Okruženi smo zemljama NATO-a i EU koje se protive Rusiji, a samim tim i nama, koji ne odustajemo od saradnje s Moskvom'', rekao je za list Izvestija Dodik koji boravi u ruskom gradu Kazanju gde se održava Samit BRIKS-a.

On je istakao da, kad je reč o ekonomskim kapacitetima RS, sve što se tiče nafte i motornih ulja uglavnom dolazi preko isporuka iz Rusije, dodajući da je kompanija Zarubežnjeft i dalje vlasnik rafinerije u RS.

''Ova situacija značajno utiče na naše ekonomske mogućnosti. Ono što je nesporno su isporuke ruskog gasa. Druga polovina zemlje, BiH pri tome troši ruski gas, čak i u većim količinama nego Republika Srpska. Tako da oni koriste naše dobre odnose s Rusijom za dobijanje jeftinijeg gasa i energije'', istakao je Dodik, dodajući da je trgovinska razmena između Republike Srpske i Rusije ostala na istom nivou, i da se posle kratkotrajnog smanjena vraća  na prethodni nivo, pre svega zbog gasnih isporuka.

On je izrazio uverenje da će u u bliskoj budućnosti Rusija imati mogućnost da se vrati na prethodni nivo saradnje.

''Trenutna situacija onemogućila je neke oblike trgovinske komunikacije, kao što su transport i isporuka određene robe'', naveo je Dodik.

Naveo je kako veruje da će uskoro zapadni lideri dolaziti u Rusiju na sastanke sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi obnovili odnose, uključujući i ekonomske.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()