Džaba procenti i statistika kad novčanik pokazuje drugačije: Zašto cene još uvek ne padaju?

Guvernerka NBS tvrdi da bi cene već sada mogle da počnu da padaju kada bi se trgovci odrekli visokih dobiti, dok ekonomisti misle da će takvo stanje najbolje rešiti sama potražnja

Autor: Zvonko Ninkov
19.08.2023. 19:45
  • Podeli:

"Inflacija je na opadajućoj putanji i mogla bi na kraju godine da bude na nivou od oko osam odsto", poručila nam je ovih dana guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Međutim, odlazak u kupovinu to ne potvrđuje. Cene životnih namirnica i dalje su na sličnom nivou kao i prethodnih meseci. Zato smo proverili zašto cene još uvek ne padaju.

Džaba procenti i statistika kad novčanik pokazuje drugačije. Neke namirnice, poput ulja, mleka, krompira ili luka jesu jeftinije nego pre pola godine, ali većina drugih i dalje ima iste, pa čak i više cene.

Na pitanje kakav je utisak kad odete u prodavnicu ili na pijacu, garđani ističu da su cene – katastrofa! Kažu da su svaki dan su sve veće i veće cene, da je sve poskupelo i da polako postaje neizdrživo sa nekom prosečnom platom.

Guvernerka tvrdi da bi cene već sada mogle da počnu da padaju kada bi se trgovci odrekli visokih dobiti.

"Trgovinske marže grupe maloprodajnih lanaca nominalno su veće u 2022. godinu u odnosu na 2019 za 36,6 odsto. Povećanje marže prisutno je kod svih pet prodajnih lanaca u Srbiji", navela je ona.

U istom tom periodu inflacija je bila oko 28 procenata, pa je realan rast marži, zapravo, osam odsto. Nije ni to malo, a posledica je to što su trgovci ukalkulisali svoje veće troškove i strah od inflacije.

Tu situaciju, kaže ekonomista Aleksandar Stevanović, najbolje će rešiti sama potražnja.

"To se u praksi desi kada ili ljudi počnu manje da kupuju, pa se u prodavnicama zapitaju 'Šta možemo da uradimo povodom toga da mi i dalje nastavimo da zarađujemo? Da li da idemo na veći promet i veći obrt pre ostalih?'... Mislim da to i dalje tržište može da 'isplegla' i da država treba da radi na privlačenju još trgovinskih lanaca, pogotovo ovih jeftinih", ističe Stevanović za UNU.

Očekivati od trgovaca da propuste da zarade kad mogu – nije realno. A ni intervencija države u oblasti ekonomije često nije dobro rešenje.

U ovom slučaju, čini se, potrebno je malo vremena i stabilnosti na tržištu, pa će se i cene početi da klize ka dole.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()