EU na putu ka digitalnom evru: Poznato kada se očekuje uvođenje novog oblika evropske valute

Digitalni evro bi trebalo da bude samo varijanta keša koji će i dalje ostati u opticaju

17.11.2022. 12:35
  • Podeli:
digitalni euro evro pixabay-5094284_1920-1664207945028.webp Foto: Pixabay

Evropska centralna banka (ECB) testira digitalni evro, ali neće ga uvesti pre kraja 2026. godine, ocenio je u sredu član izvršnog odbora Bundesbanke Burkhart Balc.

"Savet ECB će do kraja probnog perioda iduće jeseni, u saradnji sa evropskim zakonodavcima, odlučiti o fazi realizacije digitalnog evra," rekao je Balc na jednoj konferenciji u Frankfurtu.

"Digitalna valuta posle toga može u upotrebu, ali ne pre jeseni 2026."

ECB je jula prošle godine odlučila da počne dvogodišnju proveru uslova za digitalizaciju evra, uključujući i tehnološke i pravne uslove, na primer one o zaštiti podataka, i tek posle toga će odlučiti.

Ako ga i bude, digitalni evro će biti samo varijanta keša, koji svakako ostaje u opticaju. 

Digitalizacija evra je mogući odgovor na kriptovalute poput bitkoina i etereuma, ali uz benefit stablinosti jer će biti pod ingerencijama ECB.

Digitalizovana rešenja platnog prometa sada su domen kompanija visoke tehnologije. 

"Nasuprot tome, digitalizovani evro građanima može da ponudi stabilno sredstvo plaćanja," rekao ja Balc.

Pored ECB, i neke druge centralne banke istražuju mogućnosti digitalizacije valute.

Iako ne bi zamenio gotovinu, digitalni evro bi funkcionisao faktički na isti način, a za potrebe građana Evropska centralna banka ili nacionalne centralne banke bi ga izdavali i građani bi imali digitalni novčanik.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()