EU usvojila dogovor o 18 milijardi pomoći Ukrajini

Pomoć će biti isplaćena tokom 2023. godine.

16.12.2022. 12:29
  • Podeli:
euro_devizne rezerve_PIXABAY-63904e517e48f.webp Foto: Pixabay

Lideri Evropske unije završili su poslednji samit u 2022. godini dogovorom o obezbeđivanju pomoći Ukrajini u iznosu od 18 milijardi evra sledeće godine i uvođenju novih sankcija Rusiji, a takođe je doneta odluka o minimalnom porezu na dobit multikompanija od 15 posto, prenosi Rojters.

Poljska povukla prigovor

Odluke su usvojene nakon što je Poljska u poslednjem trenutku povukla prigovor da se u isti paket povezuje pitanje pomoći EU-a Ukrajini s pitanjem minimalne stope korporativnih poreza, nakon što se zadovoljila nešto drukčijom formulacijom u tekstu zaključaka samita EU-a.

Globalni minimalni porez na dobit od 15 posto dogovorilo je 140 zemalja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), kako bi se sprečilo da velike međunarodne kompanije prebacuju dobit širom sveta kako bi smanjile svoje poreske obaveze.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen je u pisanoj izjavi pozdravila globalni sporazum o minimalnom porezu.

„Ovaj istorijski sporazum pomaže u izjednačavanju uslova za poslovanje u SAD i istovremeno štiti američke radnike“, rekla je Jelen, navodi Rojters.
Vlade Evropske unije složile su se i o devetom paketu sankcija Rusiji zbog napada Moskve na Ukrajinu, saopštile su diplomate EU.

Paket će biti formalizovan kroz ono što EU naziva "pisanom procedurom" do sutra u podne, preneo je Rojters.

"Naša zajednička odlučnost da podržimo Ukrajinu politički, finansijski, vojno i u humanitarnoj oblasti sve dok to bude neophodno ostaje neprekinuta“, rekao je Šolc posle razgovora 27  lidera članica EU u Briselu.

Ograničene cene prirodnog gasa

EU se takođe sprema da ograniči cene prirodnog gasa i pruži podršku svojoj industriji, a lideri su svojim ministrima dali zadatak da taj posao završe u ponedeljak.

Siromašnije članice EU žele koordinisan odgovor i upozorile su bogatije zemlje poput Nemačke da ne donose mere podrške za svoje industrije bez pokazivanja solidarnosti sa ostatkom bloka. 

Samit je takođe odobrio Bosni i Hercegovini formalni status kandidata za članstvo u EU , a lideri su se dogovorili da se ponovo sastanu u februaru kako bi razgovarali o povećanju migracija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()