Evo kako se obrću pare: Francuska uništila milione novčića jer EU nije odobrila njihov dizajn

Dizajn novih novčića koji je predložila francuska vlada i koji je odobrila Evropska komisija i dalje nije predstavljen javnosti

12.01.2024. 15:23
  • Podeli:
evro kovanice, novčići - 16 nov 2023 - profimedia-65a14b742329f.webp Foto: Profimedia

Da li ste se nekad pitali kako se "obrću pare" na visokom nivou? Otkuda toliko poslova, kako neko zarađuje milione i ko to sve plaća? Pa evo, otprilike ovako se to radi - Francuska je uništila i ponovo iskovala 27 miliona novčića, pošto joj je iz Evropske unije rečeno da način na koji su prikazane zvezde na zastavi EU nisu u skladu sa standardima Evropske komisije.

Nije objavljeno ko je platio novo kovanje - da li je novac stigao iz zajedničke evropske kase ili od poreskih obveznika u Francuskoj, ali - neko je to morao da plati, a neko je ponovo naplatio... i tako se pare obrću i u dobroj i poštenoj Evropkoj uniji. 

Kovnica novca "Monnaie de Paris" proizvela je novčiće od 10, 20 i 50 centi u novembru, međutim iako prema zakonu EU zemlje mogu da menjaju dizajn evra na nacionalnom nivou na svakih 15 godina, za to je potrebno odobrenje Evropske komisije, prenosi Politiko.

Francuska je neformalno kontaktirala Komisiju u novembru, pre nego što je poslala zvaničan zahtev za odobrenje zahteva, ali je kovnica nastavila sa radom bez čekanja odluke Evropske unije.

Posle toga je Evropska komisija uputila neformalno upozorenje u kojem se naglašava da novi dizajn nije u skladu sa pravilima EU.

Portparol Komisije je odbio da komentariše neformalnu komunkaciju sa Francuskom, ali je potvrdio da je francuski trezor formalno podneo predlog za ispravljeni dizajn 12. decembra, koji je dobio odobrenje Evropske unije 21. decembra.

Dizajn novih novčića koji je predložila francuska vlada i koji je odobrila Evropska komisija i dalje nije predstavljen javnosti, ali biće otkriven pre proleća ove godine, saopšteno je iz francuskog ministarstva ekonomije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()