Evropska centralna banka će nastaviti da povećava kamatne stope

Banka nastoji da osigura da se inflacija vrati na cilj od dva odsto, „koristeći sve alate koje imamo na raspolaganju“.

01.11.2022. 14:46
  • Podeli:
evropska centralna banka anadolija-1666875109417.webp Foto: Anadolija

Evropska centralna banka (ECB) nastaviće da povećava kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju u evrozoni, iako je rizik od recesije porastao, rekla je predsednica ECB Kristin Lagard u intervjuu Delfiju objavljenom u utorak, piše RT.

Od jula, ECB je podigla kamatne stope za kombinovanih 200 baznih poena, što je „najbrži rast u istoriji evra“, podižući stope evrozone na 1,5 odsto, najviše od 2009. godine, u pokušaju da se izbori sa rastućom inflacijom.

Banka nastoji da osigura da se inflacija vrati na cilj od dva odsto, „koristeći sve alate koje imamo na raspolaganju“.

"Destinacija je jasna, a mi još nismo tamo. Imaćemo dalja povećanja stope u budućnosti", rekla je Lagardova, ne precizirajući ciljnu stopu.

Komentarišući belešku u kojoj se navodi da ECB sporo reaguje na inflaciju, ona je rekla da je Centralna banka počela da „normalizuje” svoju monetarnu politiku pre skoro godinu dana i da „još nismo gotovi”.

Ona je dodala da će regulator „odlučiti o budućim koracima politike na sastancima” kako bi procenio kako će se razvijati izgledi za ekonomiju i inflaciju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()