Evropska centralna banka podigla kamatnu stopu najviše u poslednje 22 godine

Referenta kamatna stopa je sada najviša od 2008. godine i tadašnje velike finasijske krize.

15.06.2023. 14:51
  • Podeli:
Novac_novčići_keš_ulaganje_kamata_bankarstvo_Foto Pixabay-63c011805efe6.webp Foto: Pixabay

Evropska centralna banka (ECB) podigla je referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 4,0 odsto.

Referenta kamatna stopa je sada najviša od 2008. godine i tadašnje velike finasijske krize.

Kamatna stopa na depozite je pogidnuta na 3,5 odsto, što je najviše u poslednje 22 godine.

"Inflacija pada, ali prema prognozama će predugo ostati na visokom nivou. Upravni savet ECB-a je odlučan u nameri da blagovremeno suzbije inflaciju na dva odsto. Zbog toga je danas podigao tri ključne kamatne stope za 25 baznih poena", navodi se u saopšetenju na sajtu ECB.

Evropska centralna banka je podigla referentnu kamatnu stopu osmi put zaredom, a u poslednjih godinu dana je ona porasla za čak 375 baznih poena.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()