Hrvatski Sabor usvojio prvi državni budžet u evrima

U idućoj godini se očekuje usporavanje inflacije u Hrvatskoj sa ovogodišnjih projektovanih 10,4 odsto na 5,7 procenata.

29.11.2022. 14:08
  • Podeli:
Sabor o proračunu_Patrik Macek_PIXSELL-1669722154078.webp Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatski Sabor je doneo danas državni budžet za 2023. godinu, prvi u evrima, a sedmi po redu u mandatu premijera Andreja Plenkovića.

Za budžet je glasalo 77 poslanika, a protiv se izjasnilo njih 50, prenosi Hina.

Najvažnijim finansijskim dokumentom države planirani su prihodi od gotovo 25 milijardi evra, rashodi od 26,7 milijardi, te deficit budžeta opšte države od 1,6 milijardi evra ili 2,3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U idućoj godini se očekuje usporavanje inflacije u Hrvatskoj sa ovogodišnjih projektovanih 10,4 odsto na 5,7 procenata.

Hrvatska planira da od poreza prihoduje sledeće godine 13,3 milijarde evra, što bi bio rast od 4,8 posto. Glavninu će činiti prihod od PDV-a, koji je projektovan u visini od 9,1 milijardu evra. Od posebnog poreza i akciza planiran je prihod od 2,2 milijarde evra, a od poreza na dobit 1,6 milijardi evra.

Prihodi od doprinosa za penzije predviđeni su na 4,0 milijarde evra, što je rast od 8,2 posto, a od pomoći Evropske unije 5,0 milijardi evra, ili 32,8 posto više. 

Ukupni budžetski rashodi u 2023. planirani su u iznosu od 26,7 milijardi evra, i viši su za 2,1 milijardu evra u odnosu na ovogodišnji plan. 

Povećanje rashoda odražava politike vlade koje se odnose na dalji rast kvaliteta socijalnog staranja i podršku najugroženijima, zatim na održivost penzijskog sistema, nastavak sprovođenja demografskih mera, te nastavak obnove od zemljotresa, navodi hrvatska agencija.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()