Jorgovanka Tabaković predstavljala Srbiju na prolećnom zasedanju MMF i Svetske banke

Zaključeno je da su mnoge zemlje preduzimale odlične mere i da je "meko prizemljenje" blizu, saopšteno je iz NBS

20.04.2024. 18:26
  • Podeli:
jorgovanka tabaković, kopaonik biznis forum - 4 mart 2024 - foto Tanjug Jadranka Ilić (1)-65e599d841bdc.webp Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Guverner Narodne banke Srbije i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu Jorgovanka Tabaković tokom prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu predstavljala je Srbiju na sastanku posvećenom ekonomskim izgledima za Evropu, a reč je o tradicionalnim sastancima posvećenim regionu Evrope, s fokusom na centralnu i istočnu Evropu. 

Tema ovogodišnjeg aprilskog sastanka bili su politike i uslovi za omogućavanje "mekog prizemljenja", uz obezbeđivanje održivog rasta.

Zaključeno je da su mnoge zemlje preduzimale odlične mere i da je "meko prizemljenje" blizu, saopšteno je iz NBS. 

Inflacija je značajno usporila i svedena je na nivo koji je trećina od najvišeg nivoa u ovom inflatornom talasu. 

Trošak oporavka je ovoga puta drugačiji i mnoge zemlje imaju jako tržište rada.

U narednom periodu, od nosilaca ekonomske politike očekuje se da primene kombinaciju ekonomskih politika u skladu sa specifičnostima domaće ekonomije i mogućim prostorom za delovanje kako bi se obezbedila i/ili očuvala niska inflacija i u uslovima jakog tržišta rada, kako bi se ponovo izgradili i/ili očuvali zaštitni fiskalni baferi u zavisnosti od fiskalne pozicije zemlje, tj. aktuelnog nivoa duga i budućih potreba za potrošnju i investicije i kako bi se očuvala finansijska stabilnost i kvalitet aktive, posebno uvažavajući kretanja na tržištu nekretnina, navodi se u saopštenju NBS. 

Diskutovalo se i o strategijama za povećanje izgleda za potencijalni rast, uključujući načine za rešavanje dugoročnih strukturnih pitanja poput niskog rasta produktivnosti, demografskih promena, kao i povećanja privatnih investicija. 

Zaključak je da strukturnim reformama nema zamene.

Guverner Jorgovanka Tabaković govorila je o snažnoj opadajućoj putanji inflacije u Srbiji, likvidnom i visoko kapitalizovanom bankarskom sektoru Srbije, otpornom tržištu rada i o odličnoj fiskalnoj poziciji zemlje. 

Posebno je govorila o odličnim makroekonomskim perspektivama Srbije, uz očekivane visoke stope privrednog rasta, nisku inflaciju i dobre javne finansije i u uslovima snažnih kapitalnih investicija. 

"Reagujući jako, proaktivno i koordinirano, u Srbiji smo kreirali brojne zaštitne mehanizme, koji su preduslov za brze reakcije. Ipak, brojni rizici i dalje obeležavaju globalnu scenu, a u takvim uslovima multilateralna saradnja jeste važan odgovor na zajedničke izazove", zaključila je Tabaković.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()