Kako žive penzioneri u Srbiji: Cene i inflacija smetnja za prosečnu penziju od 450 evra

Rebalansom budžeta, penzija će od 1.oktobra biti veća za 5,5 odsto, uz 14,8 odsto povećanja od 1. januara 2024. godine

Autor: Stefan Dević
29.08.2023. 20:25
  • Podeli:

Prosečna penzija trebalo bi da do kraja 2025. godine bude u visini polovine prosečne plate, što je oko 450 evra, saopšteno je posle sastanka Vlade i predstavnika Udruženja penzionera u Srbiji. 

Time se odogovorilo na konstantne zahteve penzionera da se poboljšaju njihovi životni uslovi, koje iz udruženja smatraju sve težim. Penzioneri su dogovorom zadovoljni.  

Rebalansom budžeta, penzija će od 1.oktobra biti veća za 5,5 odsto, uz 14,8 odsto povećanja od 1. januara 2024. godine, čime bi odnos odnos penzije i plate mogao da se popravi, zaključak je  predstavnika Udruženja prenzionera u Srbiji posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim.  

To će pomoći penzionerima, kojima je inflacija i rast cena robe široke potrošnje učinio životne uslove težim.

Takođe je dogovoreno osnivanje nacionalnog saveta za brigu o penzionerima.

"Tu bi bili predstavnici reprazintivnih udruženja penzionera koji bi Vladi prezentovali svoja rešenja i prema fondu PIO i prema Vladi Srbije i prema Ministarstvu i tako dalje. To bi bilo novo telo koje bi se time bavilo i to su prihvaliti da će to uraditi", objasnio je predsednik Sindikata penzionera Srbije "Nezavisnost" Miloš Grabundžija

Prosečna plata je trenutno oko 85.000 dinara, a prosečna penzija oko 37.800, što znači da je učešće prosečnog penzionerskog primanja u prosečnoj plati oko 42 odsto, navode iz Udruženja sindikata penzionera Srbije.

Predstavnici sindikata nadaju se da će Vlada Srbije poštovati dogovor, te da će prosečna penzija stići polovinu prosečne plate do kraja 2025. godine.

Međutim, Miloš Grabundžija, iz Sindikata penzionera Srbije "Nezavisnost", navodi da iz Vlade nisu bili spremni da govore o penzijama koje su oduzete u periodu od 2014 - 2018, odnosno o 840 miliona evra uzetih penzionerima, ali da postoji uverenje da će i to doći na red.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()