Ko u Srbiji ima najveće, a ko najmanje plate

IT sektor je i dalje prednjači po primanjima zaposlenih

25.11.2022. 19:08
  • Podeli:
dinari zarada plata pixabay.jpg Foto: Pixabay

Podaci o prosečnoj septembarskoj plati od 74.981 prema podacima Republičkog zavoda za statistiku ipak pokazuju veliku razliku između onih sa najvišim primanjima i onih sa najmanjim.

Uslužne delatnosti na samom dnu lestvice po zaradi

Tako su zaposleni u informisanju i komunikacijama prosečno zarađivali čak 192.481 dinar dok su "deblji kraj" izvukli zaposleni u uslugama smeštaja i ishrane odnosno konobari, sobarice i šankeri i pomoćno osoblje u restoranima sa prosečnom platom od 46.562 dinara.

I zaposleni u u poljoprivredi, šumarstvu i vodoprivredi primali su plate manje od od republičkog proseka pa je njihov prosek primanja iznosio 61.598 dinara.

IT sektor ubedljivo vodi po visini zarada

Slično je, podaci su Republičkog zavoda za statistiku i sa radnicima u trgovini čija je prosečna zarada 61.711 dinara, te onima u umetnosti, zabavi i rekreaciji sa zaradom od 61.383 dinara, prerađivačkoj industriji sa primanjima u proseku od 64.661 dinar, građevinarstvu, 64.521 dinar, saobraćaju 63.638 dinara.

Na pola puta našli su se oni koji su uspeli da premaše republički prosek - zaposleni u snabdevanju strujom i gasom koji su u septembru prosečno primili zaradu od 101.524 dinara, finansijama i osiguranju sa prosekom od 109.660 dinara, stručnim, naučnim i tehničkim delatnostima gde je zabeležen prosek od 99.843 dinara.

Među zaposlene sa izuzetno dobrim primanjima stigli su i oni koji rade u proizvodnji duvanskih proizvoda sa prosečnom platom od 128.261 dinar, radnici u proizvodnji koksa i derivata nafte, 117.332 dinara te farmaceutskih proizvoda, 117.353 dinara.

Ubedljivo najbolje primanja u septembru i dalje ima IT sektor. Tu su se prosečne plate u septembru popele na vrtoglavih 254.895 dinara.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()