Lagard: Bolesni ruski predsednik je kriv za inflaciju u Evropi

'On pokušava da izazove haos i uništi Evropu što je više moguće. Energetska kriza izaziva ogromnu inflaciju koju moramo da pobedimo'

29.10.2022. 14:48
  • Podeli:
christine-lagarde-europa.eu.jpg

Evropska centralna (ECB) banka mora da podigne kamatne stope zbog inflacije izazvane ratom koji ruski predsednik Vladimir Putin vodi u Ukrajini, izjavila je predsednica ECB Kristin Lagard, prenosi Politiko.

"To je ono što on pokušava da uradi, izazove haos i uništi Evropu što je više moguće. Energetska kriza izaziva ogromnu inflaciju koju moramo da pobedimo", rekla je Lagard za irsku televiziju RTE.

Svako ko se tako ponaša mora da se vodi zlim silama, rekla je Lagard i ocenila da je "bolesni ruski predsednik zastrašujuća osoba".

Povećana inflacija u Evropi nastala je "niotkuda", ukazala je ona i odluku ECB da se još jednom povećaju kamatne stope obrazložila borbom protiv inflacije.

Inflacija je u septembru, širom evrozone dostigla stopu od 10 odsto, podseća Politiko.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()