Lepe vesti: Kreditni rejting Republike Srbije zadržan na nivou BB+

čekuje se da će u 2024. godini biti ostvaren realni rast BDP-a od 3,3 odsto

07.10.2023. 22:40
  • Podeli:
ekonomija, procenti pixabay-642fd8e15ea85.webp Foto: Pixabay

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "Standard i Pur" potvrdila je kreditni rejting Republike Srbije na nivou BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje.

Potvrda kreditnog rejtinga je rezultat umerenog nivoa javnog duga i kredibilnog okvira monetarne politike, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Agencija navodi da bi kreditni rejting mogao biti poboljšan ukoliko se negativne posledice geopolitičke neizvesnosti budu držale pod kontrolom i dođe do ubrzanog rasta privrede.

Očekuje se da će u 2024. godini biti ostvaren realni rast BDP-a od 3,3 odsto, usled poboljšanja globalnih ekonomskih uslova, domaćih investicija i potrošnje, nakon trenutnog usporavanja izazvanog teškim finansijskim uslovima i visokom inflacijom.

Procenjuje se da će Vlada Srbije ove godine ispuniti svoj ciljani budžetski deficit od 2,8 odsto BDP, u odnosu na prvobitno planirani od 3,3 odsto, preneo je Tanjug.

Ovaj revidirani nivo deficita je prvenstveno uslovljen smanjenjem rashoda i većim prihodima od očekivanih.

Do smanjenja rashoda je došlo zbog smanjenja energetskih subvencija državnim preduzećima i nižih globalnih cena energije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()