Licemeri ili brižne duše: Superbogati u Davosu u otvorenom pismu traže povećanje poreza

Potpisnici kampanje su između ostalih Valeri Rokefeler, Ebigejl Dizni, Marlen Engelhorn...

19.01.2024. 14:33
  • Podeli:
bogatstvo, bogata žena, dolari, novac, pare, milijarderka - shutterstock-65aa7a16384cf.webp Foto: Shutterstock

Iako se bogate iz godine u godinu i iako ih niko ne sprečava da doniraju svoj "višak" novca siromašnijima ili osnuju fondacije koje će olakšati život onima koji nemaju para, grupa superbogataša je na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu u otvorenom pismu pozvala na povećanje poreza u cilju borbe protiv društvene nejednakosti. 

"Iznenađeni smo što ne možete da odgovorite na jednostavno pitanje koje vam postavljamo već tri godine: kada ćete oporezovati ekstremno bogate?", naveli su učesnici onlajn kampanje "Ponosan što plaćam više", tražeći odgovor od šefova država na WEF u Davosu, prenosi Dojče vele (DW).

Ono što je u toj kampanji posebno je to što su njeni učesnici i sami među najbogatijim ljudima na svetu pošto je inicijativa okupila 260 milijardera i milionera

"Troškovi za našu ekonomsku, socijalnu i ekološku stabilnost su ogromni i svakim danom rastu", navodi se u peticiji i dodaje da bi "ekstremno i neproduktivno bogatstvo" moglo da se iskoristi za ulaganje u demokratsku budućnost.

Potpisnici kampanje su između ostalih Valeri Rokefeler, Ebigejl Dizni, ali i Austrijanka Marlen Engelhorn, čija je porodica svojevremeno osnovala nemačku hemijsku kompaniju BASF. 

Većina superbogatih je i dalje veoma uzdržana ili negativno raspoložena prema eventualnom povećanju poreza za najimućnije osobe

Jaz između bogatih i siromašnih raste, pošto je prema Svetskom izveštaju o nejednakosti za 2022. (World Inequality Report), više od trećine ukupnog privatnog bogatstva akumuliranog od sredine 1990-ih otišlo onima koji već spadaju u najbogatiji deo čovečanstva.

Na polovinu svetske populacije, odnosno na četiri milijarde najsiromašnijih ljudi,  otpada samo dva odsto bogatstva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()