Malinari odlučni: Otkupna cena od 360 dinara ili obustavljanje branja i blokiranje hladnjača

Ukoliko ne dobiju odgovor na svoj zahtev za najnižu otkupnu cenu, proizvođači malina novi protest najavljuju već za četvrtak

Autor: Emilija Pešić
19.06.2023. 19:08
  • Podeli:

Hladnjačari su objavili da će otkupna cena ovogodišnjeg roda maline biti od 160 do 200 dinara po kilogramu, što za malinare nije prihvatljivo. Iz više krajeva Srbije pozivaju vlast da reaguje kako bi se postigao dogovor i sprečilo stvaranje monopola hladnjačara na štetu proizvođača.

Nedaće usled vremenskih nepogoda, kasna vegetacija i za kraj - niska cena otkupa! Malinari tvrde - nikad teža situacija.

"Skoro se zvalo crveno zlato, sada možemo da kazemo crno. Pomisliće ljudi da pričam nebuoze. Ako smo 2021. imali cenu 450 dinara, 2022. plus-minus 500 – 600. Sada vam neko ponudi cenu, uz veće troskove i veću kalkulaciju, i same obrade tih malinaka i nedaća koje su nas zadesile, cenu od 200 dinara, to jest 150 – 200 dinara na hladnjaci", ističe Dobrivoje Radović, iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji.

Malinar iz Užica Novak Petković svestan je da je sve teže uzgajati maline. Ipak, na najnoviju cenu gleda kao na opipavanje pulsa, verujući da će ona ipak biti veća.

"Ja se nadam da će izaći na 300 dinara, što će biti zadovoljavajuća cena i za jedne i za druge. Neki će proći bolje, neki gore. Što se tiče narednih godina, ne piše nam se dobro. Što se tiče radne snage, neće niko da radi. Sve će više i više malina da propada. Propada nam i drugo, ne propada samo malina, propada mnogo toga", konstatuje Petković.

Nakon sinoćnjeg sastanka, malinari iz Arilja su odlučni – ovogodišnji rod ne sme biti ispod 360 dinara. Ukoliko ne dobiju odgovor na taj zahtev, najavljuju protest za četvrtak. A iz asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji već imaju plan ukoliko se cena ne promeni.

"Staćemo sa branjem, pozvaćemo sve poljoprivredne proizvođače na najteži korak ili rez koji se može nazvati, obustavljanje branja i blokiranje hladnjača. Da i oni koji nemaju poslušnost prema malinarima ili asocijaciji, i oni koji budu brali, neće moći da predaju ili hladnjače da uzmu na poklon po toj ceni. Blokiraće se hladnjača da malina ne može ući ni kilogram!", ističe Radović.

Od maline direktno ili indirektno u Srbiji živi više od 500.000 građana. Nezadovoljstvo se širi, a crveno zlato umesto u hladnjačama završava prosuto na ulici.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()