Mlekari: Stanje neuporedivo bolje otkad je napravljen pomak ka stabilizaciji cene sirovog mleka

Ozbiljniji pomak je vidiljiv poslednih meseci, ističu.

02.03.2023. 14:07
  • Podeli:
Mleko_Foto Pixabay-1665334765221.webp Foto: Pixabay

Napravljen je pomak ka stabilizaciji cena sirovog mleka, kažu iz Udruženja proizvođača mleka u Srbiji, ocenjujući da je sadašnje stanje neuporedivo bolje od onog koje je, usled rasta svih troškova, poremetilo poslovanje mlekara u poslednjih godinu dana pa čak doveli i u pitanje opstanak farmi.

Ozbiljniji pomak je vidiljiv poslednih meseci, ističu, pogotovo o prošle jeseni, kada je povećana otkupna cena sirovog mleka.

"Paralelno sa uvećanjem otkupne cene sirovog mleka, u čemu prednjači kompanija Imlek koja je ujedno naš najveći otkupljivač i partner, država je podizala premiju za sirovo mleko i to sa sedam na 10, pa na 15 dinara, što je svakako pomoglo da se danas nalazimo u poziciji koja našu proizvdonju čini održivom",  navedeno je u saopštenju UPMS.

Istovremeno su, kažu, svesni činjenice da se proizvođači nalaze u periodu koji je naročito važan, zbog priprema za setvu kada su troškovi u porastu.

Takođe, uvereni su da će otkupljivači i država zadržati otkupne cene i time podsticati proizvođače u narednom periodu, jer bi njenim umanjenjem  veoma brzo dovele do pozicije u kojoj su proizvođači nedavno bili i ne bi moglo da se obezbedi stabilno snadbevanje sirovim mlekom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()