Moratorijum na otplatu kredita: Glasina ili stvarna mogućnost

Višak novca koji bi time ostao u rukama građana samo bi dodatno povećao tražnju, a to bi još više zahuktalo inflaciju, smatra guvernerka NBS

Autor: Zvonko Ninkov
15.11.2022. 19:30
  • Podeli:

Sve više cene u prodavnicama i inflacija koja nadmašuje prognoziranu, uočljivo brže prazne naše novčanike.

Još ako ste zaduženi kod neke banke, sigurno da vam je primamljivo zazvučala glasina da bi mogao da bude proglašen moratorijum za otplatu kredita, kao što se to desilo u vreme pandemije virusa korona.

Proveravali smo koliko je tako nešto realno u ovom trenutku.

Jedan trošak manje, pa još kad je to rata kredita, sigurno bi dobro došao. Međutim, situacija u kojoj se trenutno nalazimo nije ni nalik onoj od pre dve godine, objašnjava guvernerka Narodne banke Srbije.

Višak novca koji bi ostao u rukama građana samo bi dodatno povećao tražnju, a to bi još više zahuktalo inflaciju.

"Očekivanja onih koji misle da država može i treba da rešava sve njihove probleme, lične i pojedinačne, jeste samo odlaganje i uveličavanje problema i bumerang", smatra guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Guvernerka poručuje – odluka je isključivo na bankama hoće li izaći u susret klijentima koji imaju problem sa otplatom.

U Udruženju banaka, međutim, kažu da je takvih zanemarljivo malo.

"Imamo pokazatelje iz 2018, zapravo isti su kao 2019. Samo 2,6 naših građana ne vraća kredite uredno. To je pokazatelj koji govori da je sve ovo što je do sada urađeno dobro i da imamo i likvidnost u bankarskom sektoru i da naši građani redovno izmiruju obaveze", kaže generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

Iako su im razlozi drugačiji, ni centralnoj banci, ni poslovnim bankama, pauza u otplati kredita ne odgovara.

A zaduženim građanima ostaje da pokušaju da uštede na nekoj drugoj strani.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()