Museveti: Imamo sirovine, potrebna nam je saradnja da bismo ih prerađivali

Uganda ima sporazume sa brojnim zemljama kao što je SAD i Kina, kao u sa EU, koji joj omogućavaju slobodan pristup tim tržištima, bez kvota i carina

30.07.2023. 14:47
  • Podeli:
Jureveri Kugata Museveni_Poslovni susret Srbije i Ugande_Foto Tanjug_Tara Radovanović-64c660a1e2720.webp Foto: Tanjug / Tara Radovanović

Uganda je takva zemlja da u njoj proizvodimo sve sirovine, ali nam je saradnja sa partnerima u svetu, pa i u Srbiji, potrebna kako bismo stvarali dodatu vrednost, jer smo izvozom sirovina na velikom gubitku, izjavio je danas na srpsko-ugandskom poslovnom forumu predsednik Ugande Joveri Kagute Museveni i pozvao srpske kompanije da učestvuju u stvaranju te dodate vrednosti.

Koliko je neisplativo oslanjati se na sirovine i izvoziti ih ilustrovao je na primeru kafe, o čemu je, kako je rekao, razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Rekao sam mu da je svetsko tržište kafe vredno 460 milijardi dolara i da zemlje proizvođači od te sume zarade samo 25 milijardi, a mi u Africi svega 2,4 milijarde", rekao je on i naveo da, recimo jedna Nemačka, koja kafu ne proizvodi, samo na njenoj preradi zaradi 6, 85 milijardi dolara.

Ocenio je da afrički kontinenet ima brojne probleme sa ekonomijom i bezbednošću upravo zato što ne dobija pravu cenu za svoje proizvode i naveo da je kao sa kafom ista situacija i sa ostalim sirovinama, među kojima je i gvozdena ruda.

"Ako čujete da sam ja, kao star čovek, zabranio izvoz sirovina i neprerađenih minerala iz moje zemlje, onda nisam popularan u svetu, ali je moj narod srećan zbog toga. Nisam dozvolio izvoz gvozdene rude ni izvoz litijuma, koji je sada veoma popularan zbog električnih vozila. Misle da sam glup, da bi trebalo da izvozim litijum iz svoje zemlje i da neko drugi pravi baterije i kola, a da ih ja onda kupujem od njih. Ne, ne, nego vi dođite kod mene, ovde ima litijuma i ovde pravite baterije i kola", rekao je Museveni.

'Uganda bi mogla nahraniti ceo svet'

Istakao je da Uganda zbog povoljne klime može da proizvede sve poljoprivredne kulture, a među njima je posebno naveo kukuruz, banane, razne vrste krompira i proso, kojim bi, prema njegovim rečima, Uganda mogla nahraniti ceo svet. Dodao je da je u tvoj afričkoj zemlji na ekvatoru u prošlosti bilo puno loših vlada, ali da narod nikada nije gladovao upravo zato što se hrana lako proizvodi.

Ta činjenica je, prema njegovoj oceni, zaslužna i za to što je inflacija u ovoj zemlji manja nego u mnogim drugim državama i iznosi 4,9 odsto.

Govoreći o tržištu svoje zemlje i šta saradnja sa njom može da donese, naveo je da Uganda ima 46 miliona stanovnika i da je deo regionalnog tržišta istočne Afrike, kao i kontinentalnog tržišta sa milijardu i po ljudi, koje se stalno i brzo povećava.

Naveo je i da Uganda ima sporazume sa brojnim zemljama kao što je SAD, a koji za 6.500 proizvoda iz Afrike omogućavaju slobodan pristup američkom tržištu, bez kvota i carina.

Sličan sporazum ova zemlja ima i sa Evropskom unijom, a on, kako je rekao Museveti, isključuje samo oružje, te sa Kinom, gde takođe roba iz ove zemlje može da uđe bez kvota i carina.

"Imamo sve što je ulazni deo jednačine, ali ono što želimo od naših prijatelja je preduzetništvo, preduzetničko znanje i kapital. Preduzetništvo je sposobnost da se uvide prilike, to su specijalne naočare da vidite priliku. Kinezi odmah vide priliku i pokrenu se. Sviđa mi se to. Nadam se da će to da se proširi i na Srbiju", zaključio je Joveri Kagute Museveni.

Vučić: Afrika strateški partner Srbije u budućnosti

Za Srbiju je strateški važno da ima prisustvo na afričkom kontinentu, jer Afriku doživljava kao strateškog partnera u budućnosti, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je, zahvaljujući svojim prijateljima iz Afrike i Azije, naša zemlja dobila organizaciju EXPO 2027.

Na Srpsko-ugandskom forumu u Palati Srbije, Vučić je rekao da je Srbija  bila deo Pokreta nesvrstanih i da se ponosimo tim delom svoje istorije, kao i da je  ponosan što će biti gost predsednika Musovenija, ali i Pokreta nesvrstanih 19. i 20. januara 2024. godine.

"To je za nas izvor političkog prijateljstva, ali ako hoćete, za one koji to neretko potcenjuju u Evropi, i izvor političke snage. Da nije bilo naših afričkih prijatelja, da nije bilo naših prijatelja iz Ugande, mi ne bismo dobili organizaciju EXPO 2027. Ovako smo dobili one koji su uložili desetostruko više novca. Dobili smo upravo zahvaljujući tim istorijskim prijateljstvima koje smo gradili sa našim prijateljima u Africi i Aziji i nastavićemo to da radimo", poručio je Vučić.

Što se tiče konkretne saradnje u oblasti građevinske industrije sa Ugandom, Vučić je rekao da su i Energoprojekt, ali i druga naša građevinska preduzeća spremna za rad u toj zemlji.  

"Posle decenija propadanja, naša građevinska industrija se ponovo podiže. Mogli ste da vidite sa mesta gde ste smešteni ovde u Beogradu šta je to što smo uspeli da podignemo i da vidite ponovni uspon građevinara i verujem da po svakom pitanju možemo da isporučimo najbolju moguću uslugu za vaše ambiciozne projekte", rekao je Vučić obraćajući se predsedniku Ugande Joveri Kagutu Museveniju.

Predsednik Srbije je istakao da je stopa rasta Ugande 4,9, što je, kako je rekao, za Evropu misaona imenica.

"U Evropi će prosečan rast biti 0,7 - 0,9 odsto, ako i toliko bude. Onda možete da uporedite kojom brzinom napreduje Uganda", rekao je Vučić.

Saradnja u brojnim oblastima

Dve zemlje mogu da ostvare saradnju u IKT sektoru, u oblasti digitalizacije i softverske industrije, gde je Srbija, ukazao je Vučić, postigla velike uspehe.

"Kada sam postao predsednik vlade, nama je poljoprivreda bila zastupljena sa 11 odsto u BDP, a svega 3,5 softverske industrije i IKT sektor, a sada 9,5 - 10 odsto softverska industrija, a svega šest odsto poljoprivreda. To govori koliko se Srbija promenila i koliko toga smo uspeli da uradimo u prethodnom periodu, a apsolutni obim poljoprivrede nam je ne manji nego tada. To govori kako smo u drugim sektorima uspeli brzo da napredujemo", rekao je Vučić.

Dodao je da je saradnja moguća i u sektorima zdravstvene zaštite i energetike. Kako je rekao, dobro je da imamo ljude koji rade u Ugandi i prave most prijateljstva između naših naroda i zemalja.

"Verujem da ćemo u mesecima i godinama koje dolaze naše iskreno prijateljstvo uspeti da iskoristimo na najkonkretniji mogući način u interesu Ugande i Srbije. Verujem da će češći dolazak vaših zvaničnika u Beograd i dolazak naših ministara u Ugandu, poput dolaska ministra trgovine Momirovića u Ugandu, stvoriti vezu koju će moći da koriste poslovni ljudi obe zemlje", rekao je Vučić.

Naglasio je da predsednik Musoveni izuzetno ceni privatnu svojinu i da u Ugandi dobro znaju da bez privatne svojine nema uspešne ekonomije.

"Postoje ekonomije u Africi koje se oslanjaju na državnu svojinu, ali to nije slučaj u Ugandi, gde su dobrodošli privatni investitori i to garantuje uspeh njene ekonomije. Pozivam srpske privrednike da, uz podršku naše vlade i Privredne komore, razmotre mogućnosti za ulaganje u Ugandi", rekao je Vučić.

On je zahvalio predsedniku Ugande na poseti i poručio da se nada da neće proći ni godinu i po dana do njegove ponovne posete.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()