Najcrnja vest dana: Verovatno skaču cene čokolade, kakao najskuplji za poslednjih 46 godina

Nepovoljni vremenski uslovi, posebno neuobičajeno obilne kiše, sprečile su proces sušenja kakao zrna, što je dovelo do pogoršanja kvaliteta

28.11.2023. 14:32
  • Podeli:
čokolada, tuga, žena, suze, plakanje, jedenje, slatkiš - shutterstock-6565eb3f49c30.webp Foto: Shutterstock

Cena fjučersa kakaoa koji se prodaju na njujorškoj berzi NYMEX i londonskoj berzi ICE dostigla je 4.300 dolara po toni, što je najviše za poslednjih 45 godina, odnosno od septembra 1977. godine.

Prema podacima sa berzi, kakao je u poslednjih godinu dana poskupeo za 65 odsto zbog zabrinutosti za isporuke iz Gane i Obale Slonovače, zemalja koji su glavni proizvođači ove namirnice.

Nepovoljni vremenski uslovi, posebno neuobičajeno obilne kiše, sprečile su proces sušenja kakao zrna, što je dovelo do pogoršanja kvaliteta zrna, prenosi portal Trejding ekonomiks. 

Farmeri iz Obale Slonovače su od 1. oktobra do 27. novembra poslali u luke 479.449 tona kakaoa, što je za 32,2 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Ljubitelji čokolade će morati da progutaju gorku pilulu, pošto će cena njihovog omiljenog proizvoda verovatno dodatno porasti zbog rekordnih cena kakaoa, prenosi CNBC.







 


 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()