Najveća američka banka upozorava: SAD kreću ka litici, državni dug vodi zemlju u ambis

Ako se ova predviđanja pokažu tačnima, to će ugroziti američku ekonomsku poziciju u svetu

28.01.2024. 14:42
  • Podeli:
američki dug, deficit, američka ekonomija, dugovanje - shutterstock-654cf6ba29180.webp Foto: Shutterstock

Brzi rast američkog državnog duga odvešće zemlju u ambis ako vlada ne reši ovaj problem prije dublje krize, upozorio je generalni direktor najveće američke banke "Džej Pi Morgan" Džejmi Dejmon.

"Sjedinjene Države se kreću ka litici u ekonomiji, a nacionalni dug raste kao grudva snega", rekao je Dejmon.

Direktor jedne od najvećih svetskih banaka upozorio je da Sjedinjene Države moraju da se pozabave problemom pre nego što on postane nekontrolisana kriza.

On je podsetio da je 1982. godine američki državni dug iznosio oko 35 odsto BDP-a, a danas ovaj odnos prelazi 100 odsto, a do 2035. godine će, prema prognozama, dostići 130 odsto, prenosi "Raša tudej".

"Mi tu vidimo liticu. Još je udaljena oko 10 godina, ali jurimo ka njoj brzinom od 60 milja na sat", rekao je Dejmon.

Ekonomisti sve više upozoravaju na brz tempo potrošnje Kongresa i Bele kuće.

Prema poslednjim podacima Kancelarije za budžet američkog Kongresa, državni dug će se skoro udvostručiti u narednih 30 godina, a do kraja 2053. njegov odnos prema BDP-u biće 181 odsto.

Ako se ova predviđanja pokažu tačnima, to će ugroziti američku ekonomsku poziciju u svetu, piše "Foks biznis".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()