Nema više jeftinih letova i neće ih skoro biti

Putnici u Nemačkoj ali i širom sveta godinama su mogli da računaju na letove po simboličnoj ceni.

12.10.2022. 20:37
  • Podeli:
avion_let_foto_Pixabay-1663754348638.webp Foto: Pixabay

Sada nema dovoljno ni aviona, ni osoblja, a time ni dovoljno mesta, pa su i jeftini letovi na duže nestali.

Turisti to osećaju posebno pred praznike, dakle i pred jesenje školske raspuste. 

Sada umesto 10, 20 ili 30 evra, letovi, recimo za Kipar, koštaju i po 750, a za Majorku, jednu od omiljenih destinacija za ovo doba godine, i po 200 u svakom pravcu.

Majkl O'Liri , direktor najvećeg niskotarifnog prevoznika u Evropi Rajanera , kaže da za nekadašnje akcijske cene više jednostavno nema prostora.

Prema sajtu za poređenje cena Check24, letovi za Kanarska ostrva između 4. oktobra i 6. novembra su sa prosečnih 464 evra za 21 odsto skuplji nego pre godinu dana, a za trećinu nego 2019. 

Povratni put do turskih letovališta je za godinu poskupeo od 27 do 44 odsto.

Uopšte, cena letova poslednjih meseci je rasla brže od inflacije: u avgustu putovanje avionom koštalo je u proseku 12,5 odsto više nego 12 meseci ranije, a međugodišnja stopa inflacije tog meseca dospela je na 7,9 odsto, saopštio je u sredu savezni zavod za statistiku.

Pritom, unutrašnji letovi su poskupeli za prosečnih 11 odsto u 12 meseci, ali za ravno četvrtinu od predpandemijske 2019. 

Letovi ka spoljnim destinacijama su u istovetnom poređenju poskupeli za prosečnih 12,5, odnosno 22,7 odsto.

Poskupljenje su podgrejali veći troškovi za kerozin, ali i manjak osoblja koji je stvorio uska grla na aerodromima i prevoznike prinudio da precrtaju mnogo linija.

Sve dok se troškovi prevoznika ne stabilizuju, a letačka industrija ne reši pitanje manjka osoblja koje vuče od pandemijskog zaključavanja, putnici će morati da računaju na skupe avionske karte, ocenjuju analitičari.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()