Nemačka ulazi u recesiju

Nemačka privreda će nakon dva uzastopna pada preći u recesiju, saopštio je IFO

31.01.2024. 15:06
  • Podeli:
Nemačka_zastava_Bundestag_parlament_Foto Piaxabay-6401dcba70c8b.webp Foto: Piaxabay

Nemačka privreda će u prvom tromesečju 2024. godine verovatno pasti za 0,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal i nakon dva uzastopna kvartalna pada BDP-a ući u recesiju, prognozira nemački Institut za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena na svom vebsajtu.

U Nemačkoj je u četvtom kvartalu 2023. godine zabeležen ekonomski pad od 0,3 odsto.

"Kompanije u gotovo svim sektorima nemačke privrede se žale na pad potražnje", rekao je šef prognoze IFO Timo Volmeršojzer. 

Prema njegovim rečima, veliki zaostaci porudžbina koje su kompanje stvorile tokom pandemije virusa korona su se sada istopili.

Posledice restriktivne monetarne politike u Evropi i Severnoj Americi, čini se, nastupaju tek sada punom snagom, dodao je Volmeršojzer.

Ova prognoza je zasnovana na statističkom modelu koji radi sa istorijskim korelacijama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()