Nemački potrošači u dubokom pesimizmu

Nemci su sve uzdržaniji u trošenju

27.10.2022. 20:41
  • Podeli:
prodavnica_trgovina_foto_pixabay.jpg Foto: Pixabay

Stanovništvo u Nemačkoj mesecima sve uzdržanije troši, ali posle nekoliko uzastopnih meseci rekordnih padova, klima će se marginalno popraviti, procenio je institut za istraživanje tržišta GfK u četvrtak.

Prema proceni GfK, indeks raspoloženja potrošača će se u novembru popraviti za 0,9 poena, na nadalje mračnih minus 41,9. Poređenja radi, indeks je pre pandemije uglavnom oscilirao na oko plus 10.

"Prerano je za priču o zaokretu trenda. Potrošači nadalje ostaju veoma napeti," rekao je ekspert instituta Rolf Birkl. Njihovo raspoloženje se neće popraviti sve dok je inflacija snažna, a snabdevanje energentima neizvesno."

Među Nemcima je počelo da provejava nešto optimizma pri proceni budućih prihoda. S druge strane, taj indeks je ipak na minus 84 poena u odnosu na stanje od pre 12 meseci.

Analitičari tako veliki pad pripisuju eroziji kupovne moći pod inflacijom.

Spremnost potrošača na veće troškove je nešto veća, za dva poena, ali još tavori u dubokom minusu.

Istovremeno, pri proceni dolazećih privrednih kretanja, indeks pokazuje za 0,3 poena dublji pesimizam. 

"Nemački potrošači očekuju recesiju," naveli su autori studije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()