Nepovoljna situacija zbog padavina: Zapadna Srbija ostaje bez voća?

Veliku štetu voćkama učinili su i prolećni mrazevi i da se zbog toga očekuju niži prinosi kajsija, breskve i šljive, ističe direktor Instituta za voćarstvo

10.06.2023. 15:26
  • Podeli:
tresnje-6458aae93844d.webp Foto: Pixabay

Situacija u voćarstvu u regionu Zapadne Srbije jako je nepovoljna zbog obilnih padavina i elementarnih nepogoda, izjavio je direktor Instituta za voćarstvo Darko Jevremović.

"Gotovo sve voćne kulture su u problemu, najviše je za sada bilo problema oko trešanja koje sada upravo sazrevaju i usled ovako velikih padavina dolazi do pucanja plodova. Veliki su problemi sa truleži, tako da voćari zbog ovakvog nezgodnog vremena i zbog čestih padavina ne mogu da uđu u svoje voćnjake i da izvrše hemijsku zaštitu i da zaštite svoje plodove", izjavio je Jevremović za Tanjug.

Jevremović je dodao da su veliku štetu voćkama učinili i prolećni mrazevi i da se zbog toga očekuju niži prinosi kajsija, breskve i šljive.

"Velikih oštećenja je bilo i kod brojnih sorti šljive, u početku je delovalo da nije bilo oštećenja od poznih prolećnih mrazeva, ali kasnije kako je vreme odmicalo uvideli smo da će tu štete biti prilične i da u nekih zasadima gotovo neće biti plodova", naveo je Jevremović.

Prema njegovim rečima, za plod maline trenutno nema problema, jer je ona  fazi formiranja ploda.

"Kada govorimo o kišnim padavina, malina je upravo u fazi formiranja plodova. Plodovi još nisu počeli da zre u ovom delu Srbije i ono što u narednom periodu treba obratiti pažnju jesu pre svega visoka vlažnost, visoke temperature, treba plodove zaštititi od truleži", izjavio je Jevremović.

Istakao je da u ovom periodu najveći problem voćarima predstavlja pojava grada.

"Jako je teško u ovakvim godinama zaštititi svoje voćnjake, ko ima protivgradne mreže on 'mirno spava', međutim ko toga nema ne postoji nikakva mera koju možete da preduzmete", ocenio je Jevremović.

On je dodao da se o pravim štetama može govoriti tek nakon berbe plodova kada se uporedi količina voća sa prosečnim višegodišnjim prinosima. Kako kaže Jevremović, nakon završetka padavina očekuje se sušni period, ali voćari mogu da reaguju na to navodnjavanjem.

"Sada je najveći problem bojazan pre svega od grada, od tih elementarnih nepogoda, što se tiče suše tu voćari već mogu da reaguju sa navodnjavanjem", zaključio je Jevremović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()